İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğrencileri, geliştirdikleri Navi Indoor Navigasyon projesiyle vatandaşların aradıkları odalara ulaşmasını hem kolaylaştırdı hem de vakit kaybını önledi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik - Elektronik Mühendisliği Öğrencileri Burak Çiçeksoy, Hakan Kayan, Oğuzhan Ulucan, Çağatay Kırmızıay, Burcu Karaca Embryonix Teknoloji Transfer Ofisi desteğiyle oluşturdukları projede bina içinde kaybolmanın ve zaman kaybetmenin önüne geçti. İEÜ Öğrencileri, geliştirdikleri projeyle bundan sonra belediye, havaalanı, adliye gibi karışık yapılarda vatandaşların akıllı telefonlarına indirdikleri uygulama sayesinde yönlerini hızlıca bulmalarını sağlayacak.
Binaların yoğunluğunun artmasıyla karmaşıklaştığını, insanların ofisleri ararken vakit kaybettiğini, soru soracak kişi bulamadığını aktaran İEÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği 3. Sınıf Öğrencisi Burak Çiçeksoy, "İnsanlar, tanımadıkları, karmaşık bir binaya girdiğinde şaşkınlık yaşıyor. Adliye, hastane, sanat merkezleri gibi alanlarda çoğu kez yönlerini kaybediyor. Günümüzde zaman kaybının maliyeti çok yüksek hale geldi. Bunları göz önüne alarak binaların iç mekn haritasını çıkarttığımız bir uygulama geliştirdik. Bluetooth modülünü binanın içerisine yerleştirecek ve binanın iç mekn dijital haritasını çıkaracağız. Bu dijital haritaları, Android tabanlı mobil uygulamamıza yükleyeceğiz. Bu sayede kullanıcılarımız sadece Google Play üzerinden kullanmak istedikleri akıllı mobil cihazlarına uygulamayı indirerek tüm dijital haritalara ulaşabilecek. Böylece kullanıcının sadece gitmek istediği yeri uygulamadan seçmesi yeterli olacak. Akıllı mobil cihazlar, kullanıcının gitmek istediği yeri bina içinde gösterecek" dedi.
Projelerinde klasik Bluetoothların yerine Bluetooth Low Energy (BLE) kullandıklarını, bunların daha az enerji tükettiğini belirten Çiçeksoy, uygulamanın havaalanları, müze, sanat merkezleri, okullar, hastaneler, belediyeler, plazalar, fuarlar gibi çok odalı yerlerde kullanılacağını ifade etti.
AKILLI BİNAM