Çevreye saygılı operasyonlarla sanayide verimlilik
Türkiye talaşlı imalat sanayisine 43 yıldır tecrübe ve yatırımlarıyla öncülük eden Tezmaksan, izlediği sürdürülebilirlik politikasıyla iş süreçlerinde yeşil adımlar atıyor. Kapasitematik, CubeBOX, parkurda.com ve Parkurda Pazaryeri çözümleriyle üretimi sürdürülebilir temele oturtan marka, doğayla dost mimariyle inşa ettiği ve LEED Gold Sertifikası’na sahip Sivas fabrikasıyla da sürdürülebilirliğin destekçisi oluyor.
Türkiye talaşlı imalat sanayisinin öncü markası Tezmaksan, kaynakları verimli kullanan sistemleriyle üretimde sürdürülebilirliğin devamlılığını sağlıyor. İklim risklerini hafifletmek adına maliyetleri azaltacak önlemler alıp bu doğrultuda CNC Makine Analiz Platformu Kapasitematik, robotik ve otomasyon sistemi CubeBOX, talaşlı imalat sektörünün oyuncularını bir araya getiren B2B e-ticaret platformu parkurda.com ve tüm Türkiye’deki tedarikçilerin kendi online mağazalarını açarak ürünlerinin satışını vakit kaybetmeden yaptığı Parkurda Pazaryeri’ni sunan marka, en yeni hamlesini ise Sivas fabrikası ile yaptı. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ve çevresel sürdürülebilirlik prensiplerine uygun olarak LEED Gold Sertifikası’na sahip fabrika, çatısındaki güneş enerjisi sistemi ile yıllık elektrik ihtiyacının bir bölümünü karşılamayı hedefliyor.
Sürdürülebilirlik, Tezmaksan için bir sorumluluktan da öte
Bugün gelinen noktada küresel iklim krizi sonucunda önlem alan firmaların sürdürülebilirlik stratejileriyle döngüsel ekonomiye de katkı sağladığını belirten Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu: “Sanayideki firmalara ciddi sorumluluklar yükleyen Paris İklim Anlaşması, iş yapış süreçlerimizi kurgulamamıza sebep olduğu gibi geleceğe yönelik uzun vadeli planlarımıza da doğrudan etki ediyor. Tezmaksan olarak geliştirdiğimiz CNC Makine Analiz Platformu Kapasitematik, imalatçıların gerçek zamanlı veriler ile imalat sahalarının performansını takip etmelerini ve makinelerinin ömrünü uzatmayı sağlıyor. Planlı-plansız tüm duruşların takibini sağlayarak duruşların minimize edilmesine yönelik aksiyonları kolaylaştıran Kapasitematik, bu sayede makinelerin daha uzun süre kullanımda kalmasını sağlıyor. Bunun yanında CubeBOX, makine beslemesinde operatör ihtiyacını minimum düzeye indirirken, duruş olmadan çalışabilir bir sistem sunuyor. Böylelikle gece vardiyalarında yüzde 50’ye varan verim artışı alınıyor. Parkurda.com ve Parkurda Pazaryeri dijital platformlarımızda ise işlemler çevrim içi yapıldığından her bir firmanın ayrı ayrı çalışarak pazarlama ve satış operasyonlarında yarattıkları karbon ayak izi minimize ediliyor” dedi.
Sivas fabrikası ile Avrupa Yeşil Mutabakatı’na tam uyum
Sivas Nuri Demirağ OSB’de 15 milyon Euro makine/ekipman yatırımıyla kurulan yeni Tezmaksan fabrikasının ekolojik dengeyi koruma stratejisi gözetilerek faaliyet göstereceğini söyleyen Aydoğdu, şu ifadeleri kullandı: “Ekosistem ve türlerin korunması adına çevresel risklerin azaltılacağı adımlar atılırken, fabrikamızın inşasında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı en üst düzeyde olacak şekilde kurguladık. Bunun sonucunda fabrikamız, global sürdürülebilirlik yol haritası çerçevesinde belirlenen karbon emisyon hedefleri doğrultusunda güneş enerjisi panelleri ve sürdürülebilir bir mimariye sahip. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ve çevresel sürdürülebilirlik prensiplerine uyumlu olacak şekilde LEED Gold Sertifikası’na göre projelendirilen fabrikamızın yüksek performanslı bina kabuğu, düşük iletkenliğe sahip opak yüzeyler ve yüksek verimli cam sistemleriyle kaplı. Tesis ve sistem düzeyinde önlemlerimiz arasında da yüksek verimli yoğuşmalı kazanlar, sıcak hava apareyleri, ısı geri kazanımlı havalandırma üniteleri, değişken hızda çalışan ve yüksek verimli fan ve pompa motorlar yer alıyor. LED aydınlatma armatürleri kullanarak düşük aydınlatma gücü yoğunluğuna ulaşırken yüksek verimli ısı geri kazanımlı (IGK) havalandırma üniteleri ile de bunu güçlendiriyoruz. Bunun yanında sistem verimliliklerini ve enerji tasarrufunu en üst düzeye çıkarmak için ayarlanmış, enerji verimliliği odaklı Bina Yönetim Sistemi (BMS) senaryolarımız bulunurken çatıdaki güneş enerjisi sistemiyle binamızın yıllık elektrik ihtiyacının bir bölümünü karşılamayı planlıyoruz.”