İZODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu, “Yangından Korunma Haftası” özelinde yaptığı açıklamada, “Türkiye’de yılda yaklaşık 75 bin yangın vakası ile karşılaşılırken; yalıtımla yangınların önüne geçilebileceği halen bilinmiyor. Yapılarda oluşabilecek yangınlara karşı, yangın güvenliği sağlamanın yolu aktif önlemlerin dışında, yalıtımdan geçiyor” dedi. Özellikle ahşap tarihi eserlerin yangınla kül olmalarının, tarihin yok olmasının önlenmesi için özel yalıtım yapılması gerektiğini belirten Eruslu, ”Tarihi eser restorasyonlarında yangına dayanıklı yalıtımın şart koşulması gerekiyor” uyarısı yaptı.
Yılda ortalama 75 bin yangın çıkıyor
İZODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu, günlük hayatta yangın çıkma olasılığının sanıldığı kadar düşük olmadığını, Türkiye’de bir yılda yaklaşık 75 bin yangın çıktığını belirtti. Ülkemizde son 5 yılda orman yangınları dışında yaklaşık 390 bin yangın çıktığını ve bu yangınlarda yaklaşık 1.729 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini belirten Eruslu, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın tespitlerine göre yaklaşık 996 milyon TL tutarında maddi zarar meydana geldiğini de iletti.
Yangının zararlı etkilerinin, bina içinde ve komşu binalara yayılmasını yavaşlatarak kişilerin yangın mahallinden güvenli bir şekilde tahliye edilmesine olanak sağlayan, can ve mal güvenliğini koruyan yapısal önlemler yangın yalıtımı olarak adlandırılır diyen Eruslu; yangın yalıtımının yaygınlaştırılmasının can ve mal kayıplarını önemli ölçüde azaltacağını da önemle vurguladı.
Yangın yalıtımı kapsamında alınacak pasif ve aktif önlemlerin bulunduğundan söz eden Eruslu, pasif önlemlerin; mimari projelendirme aşamasında dikkate alınması gereken ve yapının yangın ve duman yayılımına ve bunların vereceği zarara karşı dirençli olmasını sağlayan, dolayısıyla yangında can ve mal güvenliğini amaçlayan tedbirler olduğunu iletti.
Eruslu; “Yalıtım denince öncelikle ısı ve su yalıtım uygulamalarının akla gelmesi sebebi ile ortaya çıkan tehlike: Yangın! Yangından korunmak için yangın yönetmeliklerine uygun malzeme seçilmesi, uygulamaların bu kriterlere göre gerçekleştirilmesi konularında "farkındalık" yaratılarak bireylerin ve toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Eruslu, yangın yalıtımında "doğru" malzeme seçimi, "doğru" tasarım ve "doğru" uygulama ile can ve mal kayıplarının önüne geçilebileceğine dikkat çekiyor ve "yalıtımın" işinin ehli uzman firma ve kişilerce yapılmasının önemini vurguluyor.
Eryap, yangın yalıtımında Wooler taşyününü sunuyor
Türkiye’de inşaat ve yalıtım sektöründe lider markaların üreticisi Eryap, Wooler markası ile yapılara çok yönlü yalıtım sunarken özellikle yangın yalıtımı için yapılarda özel koruma sağlıyor. Wooler taş yünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bazalt, diyabaz, dolomit gibi inorganik taşların 1400-1500°C arasında ergitilip, elyaf haline getirilmesiyle oluşturulan yüzde 97 oranında elyaf içeren yangına karşı dayanıklı, su itici özelliği olan ısı, ses ve yangın yalıtım malzemesidir. Wooler, yangın dayanımının yanı sıra taş yününden oluşan bir malzeme olduğu için ısı ve ses yalıtımı da sağlıyor.
Yapılarda kullanılan sert yüzeyli malzemeler sesi çok az yutarak yansıtmaktadır. Buna karşılık, Wooler’ın hava geçiren ve esnek yapısı sayesinde, ses dalgaları ürün bünyesine nüfuz etmekte, daha sonrasında ise ses dalgalarının önemli bir kısmı malzeme içindeki boşluk ve taş elyafı arasında ısıya dönüştürerek yok olmaktadır. Günümüz yaşam ve konfor şartlarında Wooler, çok yönlü yalıtım sağlaması nedeni ile vazgeçilmez bir yalıtım malzemesi olarak tercih edilmektedir.
AKILLI BİNAM