Türk Telekom, Dumankaya İnşaat, Zet Teknoloji işbirliği kapsamında hayata geçirilen “IQ akıllı ev” teknolojileri ile evler akıllanacak.
Dumankaya İnşaat ve Zet Teknoloji tarafından hayata geçirilen “Dumankaya IQ” akıllı ev sistemleri, Türk Telekom’un altyapısı üzerinden çözümler sunacak.
Türk Telekom, Dumankaya İnşaat ve Zet Teknoloji işbirliğiyle “IQ akıllı ev” teknolojileri düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ve ZET Teknoloji Genel Müdürü Aydın Yavuz katıldı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, yaptığı konuşmada bilişim sektöründe çok ciddi değişim yaşandığını kaydederek dijital yaşamın artık günlük yaşamın yeni adı olduğunu belirtti.
Acarer, “Şu an için ICT altyapımız oldukça iyi olmasına rağmen, data trafiğinin her yıl 15 kat artması nedeniyle, eğer altyapı yatırımları bu trafiği karşılayacak kadar artırılmazsa yakın gelecekte sıkıntılar kaçınılmaz olacaktır. Artık bu öngörülemeyecek bir gelişme olmaktan uzaktır” diye konuştu.
''TÜRK TELEKOM’UN AKILLI EVLER KONSEPTİNDE YER ALMASI İÇİN YETERLİ ALTYAPISI VAR''
Bilişim sektöründe Turgut Özal ile birlikte çok ciddi değişimin başladığını bildiren Acarer, son 10 yılda değişimin hızlanarak devam ettiğini söyledi.
Türk Telekom’un özelleştirildiği 2005 yılından sonra ciddi değişimler olduğuna dikkat çeken Acarer, yurtdışı kapasitesinin 2005’e göre 55 kat arttığını, fiber kablo uzunluğunun 93 km iken 170 bin km’yi aştığını ifade etti. Türk Telekom’u değişimi gören yakalayan şirket olarak tanımlayan Acarer, inşaat sektöründe akıllı evler konseptinde yer alması için yeterli altyapısının olduğunu söyledi.
Acarer, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün akıllı şehirler, akıllı trafik, akıllı ulaşım gibi çok önemli gündemlerinin olduğunu anlatarak, “Tüm dünyada M2M uygulamalar artmakta, büyük veri kavramı tüm ülkelerin gündemine girmektedir. Türkiye’de de data trafiğinin artış hızı, data gelirlerinin artış oranından çok daha fazladır. Aynı şekilde data miktarının artışı, bu trafiği gerçekleştirmek için gerekli altyapı yatırımlarının yapılmasından çok daha fazla olmaktadır. Kiralama ve altyapı tesis maliyetlerinin yükselmesi de işletmeci giderlerini artırmaktadır. Bu hususların yerel yönetimler tarafından dikkate alınmasında yarar görüyorum” diye konuştu.
‘’KONUT ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRECEK’’
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, gelecekte gayrimenkul sektöründe teknoloji ile hizmetin bütünleşerek müşteri karşına değer olarak sunulacağını dile getirdi. İki,üç sene sonra çok daha önemli olacağını düşündükleri konunun bu günden gündeme getirilmesinin kendileri adına ayrıcalık olduğunu kaydeden Dumankaya, sadece gayrimenkul sektörü değil kentsel dönüşümde çok önemli mihenk taşı olacağını söyledi.
Bugünkü gelişen çağda konut anlayışının aynı yapıda kalmasının mümkün olmadığını ifade eden Dumankaya, artık demiri bükmek, değil, insanların hayatlarına dokunacak teknolojiler sunmak gerektiğine dikkat çekti.
Bu doğrultuda, daire sakinlerinin hayatlarına katma değer kazandırma ve konfor oluşturma amacıyla 4 yıl önce Dumankaya IQ sistemini oluşturarak her türlü hizmeti içinde barındıran akıllı evler kurgusunu oluşturduk. Dumankaya IQ’yu oluşturmaktaki temel hedefimiz, modern dünyanın en önemli argümanlarından teknoloji ve iletişimi projelerimizde müşterilerimizin hizmetine sunarak binalarımızda yaşayan daire sakinlerimize teknolojinin etkin bir şekilde kullanıldığı, tüm araç gereçlerin birbiriyle konuşabileceği bir dünyada yaşama imkanı sunmaktı. Geliştirdiğimiz akıllı ev sistemleri sayesinde, bir yandan daire sakinlerine çağdaş yaşamın gerektirdiği tüm konforu sunuyor, bir yandan da binalarımızı en üst standartta güvenlik sistemleri ile donatıyoruz. Konut geliştirmenin yanı sıra sunulan hizmetlerde de farklılaşmanın ve bunu uygularken çağın gerektirdiği yenilikleri uygulamanın önemine inanıyoruz” dedi.
‘’AKILLI EVLER HAYATA DEĞER KATACAK’’
Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz ise, Tüm sektörlerin iç içe geçeceği, giderek içeriğin dijital ortamda sunulacağı geleceğe doğru ilerlendiğini söyledi.
Yılmaz, Türk Telekom’un 3D vizyonunun bir parçası olan “dijital yaşam dönüşümü” mottosuyla teknoloji geliştiren ve dünyaya ihraç eden bir Türkiye hedefiyle çalıştıklarını belirterek, “Bilişim ve telekom sektörlerinin, dijital dünyanın yapıtaşlarını ve altyapısını döşediği bu dönemde, Türk Telekom olarak öncülüğümüzü sürdürüyoruz. Yaygın geniş bant internet altyapımızın üzerinden, hayatımızı daha eğlenceli, verimli ve konforlu hale getirecek bir dünyanın veri otoyollarını inşa ediyoruz. Türkiye’nin dijital altyapısını en ileri teknolojilere hazır hale getiriyoruz ve bu altyapı üzerinden yaşamı dönüştürmeye, hayatın her alanı için dijital çözümler üretmeye başladık” dedi. Dumankaya İnşaat’ın akıllı ev teknolojileri alanında yapmış olduğu çalışmalardan etkilendiklerini belirten Yılmaz, “Dumankaya İnşaat’ın geliştirdiği akıllı evlerde, akıllı otomasyon sistemiyle konforlu bir yaşam sürmek, akıllı enerji sistemiyle verimliliği artırarak gereksiz tüketimi önlemek, akıllı güvenlik sistemi sayesinde evleri risklerden korumak, akıllı sağlık sistemiyle kendinizin ve ailenizin sağlığını kontrol altında tutmak mümkün. Ayrıca akıllı eğlence sistemiyle, güçlü fiber altyapı üzerinden hayata değer katmanın keyfi doyasıya yaşanacak” diye konuştu.
‘’GELECEKTE EVLERİN YÜZDE 50’Sİ AKILLI OLACAK’’
Zet Teknoloji Genel Müdürü Aydın Yavuz ise gelecekte evlerin % 50’sinin “akıllı” olacağını söyledi ve hızla büyüyecek olan aygıtlar arası iletişim (M2M) pazarında aslan payını akıllı şehirlerin oluşturacağını belirtti. Yavuz, “Akıllı evler kullanıcılara konforlu, tasarruflu, çevreye saygılı ve güvenli bir yaşam sunuyor. Geleceğin akıllı şehirlerine giden yol akıllı ev konseptinden geçiyor.Akıllı ev çözümleri kapsamında sunulacak iletişim ve destek hizmetleri, eğlence, alışveriş ve sağlık çözümleri, çeşitli uygulamalar için altyapı sunacak ileri teknoloji altyapısı ve engelsiz yaşam için sunduğu kolaylıklarla büyük bir potansiyel barındırıyor. Dumankaya IQ projesindeki uygulamamızda tüm bu olanaklar kullanıcılar tarafından son derece kolay bir arayüzle, tablet üzerinden yönetilebiliyor” dedi.
AKILLI BİNAM