25 ülkeden 250 firma katılımcısının, birçok mimar, iç mimar ve tasarımcının buluştuğu, yurt dışı iş bağlantıları yaptığı ve sektörle ilgili son yenilikleri yakından takip ettiği ZOW İstanbul, 20 Mart’ta İFM’de açıldı. Mobilya yan sanayine dair birçok yenilikçi ürünün sergilendiği stantlarıyla fuar daha ilk gününde dikkat çekti. Uluslararası arenadan getirdiği ziyaretçi ve katılımcılar ile Türk firmalarının yurt dışına açılması konusunda önemli bir platform olan ZOW, sektör liderlerini 23 Mart’a kadar ağırlamaya devam edecek.
Fuar Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet BÜYÜKEKŞİ, İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Abdullah TEVER, Almanya’dan Clarion Survey Gmbh Pazarlama Direktörü Horst RUDOLPH, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nihat Tunalı ve ZOW Türkiye Müdürü Aykut ENGİN’nin katılımlarıyla açıldı.
2023 HEDEFİMİZ İLE MOBİLYA SEKTÖRÜNDE İTALYA’YI GEÇECEĞİZ
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet BÜYÜKEKŞİ; Bugün burada ZOW’un 6. kez düzenlemiş olduğu fuarda olmaktan dolayı çok büyük mutluluk duyuyoruz. Özellikle ülkemizde düzenlenen bu fuarlar Türkiye sektör ihracatına çok büyük katkılar sağlamaktadır. ZOW İstanbul, mobilya sektörünün gerek tedarikçileri olsun ve yan sanayicileri olsun gerekse tasarımcılar olsun hepsini bir araya getirmemiz açısından son derece önemli. Bizler yüksek teknolojiler, inovasyon, tasarım, arge ve markanın öneminin bilincindeyiz. Bu fuarın bu aşamada sektöre büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Biliyorsunuz ki rekabet gün geçtikçe dünyada çok zorlaştı. Biz başarı merdivenlerini hızla tırmandıran dört bileşenin mobilya sektörümüz içinde oldukça önemli olduğunu unutmamalıyız. Çünkü Türkiye’ye baktığımızda sektörün birim ihracat kilogramı 5 dolar halbuki mobilya sektöründe gelişmiş ülkelerde özellikle İtalya’da bu kilogram başı 20 dolar civarında. Bu yüzden bizim 2023 hedefimizin mobilya sektörünün kg fiyatını 5 dolardan 20-25 dolara kadar çıkarmak olması lazım. Bu açıdan katma değeri arttıran çalışmalara bundan sonra da devam edeceğiz. Bunun için sektörde daha fazla yenilik yapmamız ve özgün tasarımlara odaklanmamız lazım 2023 yılında olan 6 milyar dolar hedefimize ancak bu dört bileşene önem vererek ulaşabiliriz.” açıklamasında bulundu.
SEKTÖR 260 bin KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR
Dünya mobilya sektörü, sektörümüzdeki ihracat trendleri, 2023 vizyonu ve hedeflerimiz hakkında kısa veren Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Abdullah TEVER; Profesyonel platformda organize edilen, firmalarımıza ve ziyaretçilerimize farklı bir vizyon katacağını düşündüğümüz bu fuarın herkes için faydalı olacağına dair inancımı özellikle belirtmek isterim. Son açıklanan resmi verilere göre Dünya mobilya sektörünün üretiminin 370 milyar dolar olduğu hesaplanmıştır. Gelişmiş ülkeler dünya mobilya üretiminin yaklaşık yüzde 52’ni oluşturmakta ve 190 milyar dolar üretim gerçekleştirmişlerdir. Gelişmekte olan ülkeler ise dünya mobilya üretiminin yüzde 48’ini yani 180 milyar dolarlık üretim gerçekleştirmektedirler. 2014 yılında ise mobilya ihracatımız 2,5 milyar dolar civarına ulaşacağı hesaplanmıştır. Türkiye yaklaşık olarak 9 milyar dolar üretim kapasitesi ile dünya üretim kapasitesinin yüzde 2,5’ini oluşturmaktadır. 2023 yılında mobilya ihracatımızın 6 milyar doları bulacağı öngörülmektedir. Son verilere göre ise 2050 yılında dünya mobilya üretiminin 1 trilyon doları bulacağı öngörülmektedir. Perakende ve mağazalar ile birlikte 62 bin işletmeye sahip olan mobilya sektörümüzün 260 bin kişiye istihdam sağladığının altının da özellikle çizilmesi gerek.” dedi.
ZOW ULUSLARARASI KİMLİĞİNİ TÜRKİYE’YE DUYURDU
ZOW Türkiye Müdürü Aykut ENGİN; “ZOW artık uluslararası kimliğini Türkiye’de iyice hissettirmeye başladı. Bu sene 30 ülkede, özellikle Afrika pazarı Kenya, Sudan, Cezayir’de sonrasında Rusya’da ciddi çalışmalar yaptık. Oradan da fuarımıza ziyaretçiler davet ettik. Tüm dünyadan gelen ziyaretçiler katılımcı firmalarımızın pazarlama faaliyetlerini olumlu yönde etkileyecek ve iş hacimlerini artıracaktır. ZOW ilk gününden beri mobilya, mobilya yan sanayi ağırlıklı bir fuar, onun dışında son iki yıldır iç mimarinin üzerinde de duruyoruz. Bu açıdan ZOW yapı endüstrisinin de tam ortasında konumlanan mimar ve içmimarların buluştuğu bir platform niteliğinde. Mobilya yan sanayi sektöründe önemli olan ülkemize, yaptığımız fuar ve ZOW Essentials Seminer ve Panel Programımızla bir katkı da bizim sağlıyor oluşumuz bizleri çok mutlu ediyor. Bu fuarda ve bundan sonraki fuarlarımızda hedefimiz hep bu katkıyı arttırmak olacaktır.” dedi.
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nihat TUNALI; ZOW Fuarı ülkemizin kalkınmasında çok büyük katkı sağlamakta. 37 sanayi sitesini içinde barındıran, 3000 istihdamı olan, 7,7 milyar dolara yakın ihracatı olan Organize sanayi Bölgesi’ne ZOW’un katkısını hissettik. Sanayi bölgemizdeki firmaların çoğunu ZOW’daki 200’e yakın katılımcının içerisinde görmekten mutluluk duyuyorum. Ülkemizin kalkınmasında bu tür fuarların yararlarını oldukça önemli.
AKILLI BİNAM