Türk Telekom, özel entegre çözümlerle şehirlerin sorunlarını çözerek %60'a varan tasarruf sağlamayı hedefliyor. Şirket, Adana’nın gürültüsüne, İzmir’in atıklarına, Van’ın su kirliliğine akıllı uygulamalarıyla çözüm sunuyor.
Türk Telekom şehirlere özel entegre çözümler sunarak, İstanbul’daki trafiğe, Adana’daki gürültüye çözüm bulmayı hedefliyor. Akıllı şehirler, yüzde 60’a varan kaynak tasarrufu sağlayabiliyor.
Telekomünikasyon ve teknoloji alanında dünyanın önde gelen oyuncularını bir araya getiren 15.Broadband World Forum, bu yıl 20-22 Ekim tarihleri arasında Londra’da düzenlendi. Forum’da, Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen ve bölgede örnek teşkil eden akıllı şehir uygulamalarını katılımcılarla paylaştı. Trafikten sağlığa, kamu hizmetlerinden enerji tasarrufuna kadar şehirlerin tüm ihtiyaçları için akıllı çözümler sunduklarını ifade eden Akarca, bu sayede şehirlerin, vatandaşlar için daha yaşanabilir hale geldiğini vurguladı. Forum’un ardından gazetecilerle bir araya gelen Mehmet Ali Akarca, Türk Telekom Grubu’nun uyguladığı akıllı şehir servisleriyle dünyaya örnek olduğunu belirterek, “ Eskiden bu tür uluslararası konferanslarda başkaları konuşur, biz dinlerdik. Geliştirdiğimiz teknolojiyi anlatmamız için artık bizi konuşmacı olarak davet ediyorlar ve onlar bizim başarılarımızı dinleyip etkileniyorlar” dedi.
'İlk projeyi Karaman’da yaptık'
İnovatif uygulamalarıyla, araçların, evlerin, okulların, şirketlerin ve şehirlerin akıllandığı bir gelecek inşa etmek istediklerini vurgulayan Akarca, “Türkiye’nin ilk entegre akıllı şehir projesini Karaman’da hayata geçirdik. Diğer akıllı şehrimiz Antalya ise bu yıl G20 Zirvesi ile dünya liderlerini konuk edecek ve dünya ekonomisinin en etkili temsilcilerini Türk Telekom Grubu’nun teknolojik çözümleri ile ağırlayacak” dedi. Akarca, akıllı trafik, akıllı çevre, akıllı sağlık, akıllı güvenlik, akıllı enerji ve akıllı yönetim başlıkları altında hayata geçirdikleri uygulamaların, şehir hayatını kolaylaştırdığını ve yüzde 60’a varan kaynak tasarrufu sağladığını vurguladı. Türkiye’deki her ilin, iklim, coğrafya, nüfus, ekonomik kaynaklar ve şehircilik anlamında kendine has özellikleri ve sorunları olduğunu ifade eden Akarca, şu bilgileri paylaştı: “Türk Telekom Grubu olarak Türkiye’nin doğusundan batısına en ücra noktalara bile ulaşan bir hizmet ağına sahibiz. 81 ilde, 34 bin kişilik dev çalışan kadromuzla, Türkiye’nin en büyük, en gelişmiş ve en yaygın kurumsal servis ağını sunuyoruz. Ülkemizin, şehirlerimizin, insanımızın ihtiyaçlarını çok iyi biliyoruz. 2014 Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu’na göre, Türkiye’de 32 ilde su kirliliği, 27 ilde hava kirliliği, 19 ilde atık sorunu, 2 ilde gürültü kirliliği en önemli çevre sorunu olarak değerlendiriliyor. Türk Telekom Grubu olarak, Adana’nın gürültüsüne, İzmir’in atıklarına, Van’ın su kirliliğine akıllı uygulamalarımızla çözüm sunuyoruz. Araştırmalara göre İstanbul’da kişi başına yıllık ortalama 125 saatimiz trafikte geçiyor. Bir diğer araştırmada dünyanın en çok dur-kalk yapılan şehirleri sıralamasında İstanbul, Endonezya’nın başkenti Jakarta’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Hem akıcı trafiği sağlamak hem de sera gazı salınımının önüne geçmek akıllı çözümlerimizle mümkün olacak.”
'BuluTT Göz ile suç oranları azaltılacak'
Türk Telekom Grubu’nun şehirleri akıllandıran teknolojisi sayesinde, her ile özel entegre çözümler sunabildiklerini ve bu alanda geniş bir ürün portföyüne, büyük bir tecrübeye sahip olduğunu söyleyen Akarca: “BuluTT ölçüm ürünleri ve bunun altyapısını oluşturan kablosuz internetle gürültü, su kirliliği ve hava kirliliği gibi çevresel sorunları sürekli denetim altına alabiliyoruz. Akıllı Kavşak, TEDES ve Öncelikli Geçiş, Akıllı Durak ve Akıllı Otopark çözümleriyle trafik sorununu azaltan ve trafik akışını rahatlatan uygulamalar sunuyoruz. BuluTT Göz ve Mobese çözümleriyle suç oranlarını azaltacak güvenlik sistemlerine sahibiz. Üstelik tüm bunları bir arada ve tamamen birbirine uyumlu bir şekilde, kolay yönetilebilir şekilde hayata geçirebiliyoruz.”
Akıllı şehir yüzde 60’a varan tasarruf demek
Akıllı şehir çözümlerinin güvenlik, verimlilik, ekonomi, çevresel duyarlılık ve yaşam kalitesi gibi konularda şehre önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca,, “Akıllı şehirlerle sokak aydınlatma giderleri yüzde 35 azalıyor. Ayrıca şehirleri akıllandıran uygulamalarıyla trafik bekleme süresinde yüzde 25, kaza sayısında yüzde 60, karbondioksit salınımında yüzde 40, suç oranında yüzde 25 azalma, su kullanımında yüzde 30’a, sağlık ve eğitim giderlerinde yüzde 15’e varan tasarruf sağlanabiliyor” diye konuştu.
AKILLI BİNAM