Sanayi Bakanlığı akıllı şehir paydaşı
Akıllı Şehirler Projesinin ilk toplantısı, İstanbul Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirdi. Esenler'e kurulacak akıllı şehir için düğmeye basıldı. Türkiye’de farklı kurumlar tarafından yürütülen akıllı şehir çalışmaları tek elden yürütülecek. Bu amaçla başlatılan Akıllı Şehirler Projesi’nin ilk toplantısı, İstanbul Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Esenler Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlendi.
Akıllı Şehirler Koordinasyon Toplantısı’nda konuşan İstanbul Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ümit Ünal, akıllı şehir kavramıyla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Esenler’de 150 hektarlık alan, Akıllı Şehirler Projesi’nin 1. etabı için pilot çalışma alanı olarak belirlendi. Bu alan için planlama yapılmasına, alt çalışma gruplarının oluşturulmasına, enerji, bina-konut, ulaşım, teknoloji, sağlık, çevre ve altyapı, yönetişim, güvenlik ve mevzuat komisyonlarının kurulmasına ve proje kapsamında yapılacak tüm çalışmalarda yerli ve milli ürünlerden yararlanılmasına karar verildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinatörlüğünde ve Esenler Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; İl Müdürü Ümit Ünal’ın yan ısıra, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Veli Böke, belediye yetkilileri,ASELSAN ve Mimar Mühendisler Grubu (MMG) temsilcileri katıldı.
TEKNOLOJİNİN YAŞAMA YANSIMASI
Koordinasyon toplantısının açılış konuşmasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ümit Ünal yaptı. Kent halkının yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların altı ana başlık altında yürütüldüğünü belirten Ünal, akıllı şehir kavramını, sürdürülebilir bir yaşam ve kentleşme için teknolojinin şehirlere uygulanması şeklinde tanımladı. Ünal, akıllı şehirlere ilişkin çalışmaların prototip olarak uygulanma süresinin 6 ila 8 ay arasında gerçekleşeceğinin beklendiğini söyledi. Projenin terör, güvenlik, planlama, mimari gibi faktörleri bir bütün olarak ele alınması gerektiğini anlatan Ünal, “Akıllı şehirlerin aynı zamanda merhametli şehir, sosyal şehir ve yatay şehir olması gerekir. Şehirlerin insana dokunan bir yapısı olmasına dikkat edilecektir” dedi.
BÜYÜK FIRSAT
Kentsel dönüşüm çalışmalarını Akıllı Şehir Projesi bakımından büyük fırsat olarak gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Veli Böke de “Kamu kurumları birbirini görebiliyor mu? Öncelikle bunu sağlamak gerekiyor ve bu noktadan hareketle tüm birimleri entegre etmeliyiz. Biz bu anlamda her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu. ASELSAN UGES (Ulaşım, Güvenlik, Eğitim, Sağlık Sistemleri) temsilcisi Dr. Ünal Koyaz ise “Akıllı Şehir Sistemleri” başlıklı geniş çaplı bir sunum gerçekleştirdi. Koyaz, ulaşım, güvenlik, enerji, otomasyon ve sağlık alanlarında önemli çalışmaların yapıldığı UGES birimi olarak özgün ve yerli çözümler ürettiklerini söyledi.
AKILLI ŞEHİR NEDİR?
Akıllı şehir, kısaca, sürdürülebilir bir yaşam ve kentleşme için teknolojinin kentlere uygulanması olarak tanımlanıyor. Uygulanan teknolojik çözümlerden en çok vurgulananlar; su yönetimi, temiz ve yenilenebilir enerji, akıllı trafik kontrolü, e-devlet, şehir içi hareketlilik, kablosuz internet erişilebilirliği ve atık yönetimi ile ilgili çözümler olarak sayılıyor. Akıllı şehir uygulamalarının dijital teknolojilerle uyumlu hale gelmesi, uygulamaların dijital platformlarla birbirine bağlanması, yönetişim-kentin halkla birlikte yönetilmesi, enerji kaynaklarının etkin kullanılması, su kaynaklarının etkin kullanılması, doğa ve insanla uyum, binaların, altyapının, ulaşımın akıllanması, sürdürülebilir varlık yönetimi, değişen koşullara daha hızlı uyum başlıkları öne çıkıyor. Akıllı şehirlerde, kent halkının yaşam kalitesinin arttırılmasının, yerel ve bölgesel ekonominin etkinliğinin ve rekabet gücünün geliştirilmesinin ve kaynak etkinliği sağlanarak, kentlerin sürdürülebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.