Skanska’dan mobil çalışanlarına Panasonic Toughpad

İnşaat ve müteahhitlik (emlak geliştirme) sektörlerinin liderlerinden Skanska, dijital bir ofis sağlayarak mimarlarının proje bilgilerine erişmesi, CAD ve BIM yazılımlarının yanı sıra özelleştirilmiş uygulamalarla çalışabilmesi için inşaat alanlarında Panasonic TOUGHPAD FZ-G1’i kullanmaya başladı. Şirket, TOUGHPAD’i benimseyerek harcadığı kâğıt miktarını azaltırken, artık işlerini hem sahada hem de ofiste yapabilen çalışanlarının verimliliğini artırdı.

 

Skanska, geçtiğimiz birkaç yıl boyunca inşaat sektörünün dijitalleşmesini temsil eden İnşaat 4.0 yolunda ilerliyor. Bu yolculuğun ilk aşamasını ise tüm operasyonel faaliyetler için akıllı çalışma araçlarının tanıtılması oluşturuyor. Bu yüzden şirket de özelleştirilmiş TOUGHBOOK dayanıklı tablet ve notebook üreticisi Panasonic ile işbirliğine başladı. Seçili ofis ve sahalarda kullanılmaya başlayan bu cihazlar sayesinde şirket, basılı doküman miktarını azaltırken bilgi akışını organize etme imkanını elde etti. Hepsinden önemlisi ise projenin uygulanması sırasında benimsenen entegre yaklaşımın avantajlarından sonuna kadar faydalandı.

 

Skanska, şirketin ihtiyaçlarına göre oluşturulan ve elektronik belge yönetimi için geliştirilen bir uygulama ve BIM yazılımı gibi özelleştirilmiş uygulamalarla donatılan TOUGHPAD FZ-G1 cihazlarını hizmete aldı. Tüm bu özellikler, inşaat alanlarındaki mühendislere projeyle ilgili mevcut bilgilere erişme ve bu bilgileri kolayca güncelleme imkânı sunuyor. Mühendisler için tabletler artık hem ofisteki hem de sahadaki iş arkadaşlarıyla çalışma ve iletişim cihazı haline geliyor.

 

Panasonic’in tercih edilme sebebi çoğunlukla cihazlarının güçlendirilen kasası oluyor. TOUGHPAD FZ-G1 modeli tamamen dayanıklı çözümden ve kaymayı engelleyici kaplamadan oluşuyor. Su ve toz geçirmeyen cihazın anti-şok sistemleri, 180 cm’ye kadar yüksekliklerden düşmeye dayanmasını sağlıyor. TOUGHPAD aynı zamanda çok yüksek sıcaklıklara, yağmura ve kara karşı da dayanıklı olup, kalın iş eldivenleriyle bile kolayca kullanılabiliyor. Dahası, 800 cd/m²’ye kadar yüksek parlaklığa sahip olan ve teknik çizim, plan ve şemaları kolayca görüntüleyebilecek kadar büyük 10.1 inç WUXGA ekranı (1920x1200) sayesinde ekrandakiler, dışarıda da kolayca okunabiliyor.

Skanska S.A. Dijitalleşme ve Akıllı Ekipman Teknolojisi Müdürü Aleksander Szerner, konuyla ilgili şunları söyledi: “Tasarım bilgisine erişim ve basılı belgelerin elektronik karşılığıyla değiştirilmesi, şirketimizin karşılaştığı en büyük sorunlar arasında yer alıyordu. İnşaat alanında kullanılabilen ve bu sırada verimliliğinden ödün vermeyen bir notebook bulmak için tüm pazarı araştırdık. Panasonic TOUGHPAD FZ-G1, tüm bunları sağlamanın yanında bundan daha da önemli olarak ihtiyaçlarımıza göre tamamen yapılandırıldı. Böylece bilgi akışını düzene koyarak inşaat işini yürütürken sahip olduğumuz verimimizi iyileştirdi.”

 

Panasonic tarafından sağlanan TOUGHPAD FZ-G1’in yanında Skanska’nın saha ekibi, Panasonic ve Leica Geosystems’in jeodezi ekipleri için özel olarak geliştirdiği FZ-G1 modelini de kullanıyor.

TOUGHPAD FZ-G1’i temel alan Leica CS35 tablet, profesyonel Leica Captive yazılımıyla donatıldı. Tablet aynı zamanda aralarında MultiStation ve takimetrelerin de yer aldığı inşaat alanlarında kullanılan ölçme cihazlarından veriyi görselleştirmesi ve toplaması için tasarlandı. Kullanıcılarına büyük miktardaki materyallere erişme ve onları yönetme imkânı sunan çözüm, aynı zamanda gerçekçi 3 boyutlu modellerin görselleştirilmesini sağlıyor.

 

Leica Geosystems Segment Müdürü Marcin Puciłowski de “En zorlu müşterilerimiz için ürün portföyümüzü Panasonic TOUGHPAD ile genişletiyoruz. Böylesine verimli, dayanıklı ve büyük ekranlı tableti uzmanlaşmış jeodezi yazılımımızla birleştirerek inşaat alanında kullanılabilecek muhtemelen sınıfının en iyisi bir cihaz elde ettik. Bu birleşimi Skanska’ya da sunduk ve bu sırada tüm beklentilerini karşılayacağından emindik” dedi.

 

Panasonic cihazlarının Skanska’da kullanılmaya başlaması yalnızca üç ay sürdü. Tabletlerin alışması kolay kullanımı sayesinde şirket, hazırlık niteliğindeki alıştırmayı atladı ve çalışanları da yeni cihazlara çok kısa sürede alıştı.