Kalitesiz hava öğrencilerin zihinsel yeteneklerini azaltıyor

Türkiye’de öğrenciler yılda 1000 saatten fazlasını okulda geçiriyor. Eğitim kalitesi üzerinde oldukça büyük etkiye sahip hava kalitesini Skysens’in IoT sistemleriyle ölçümleyebilmek mümkün.

 

Eğitim-öğretim hayatı başlarken, zamanının büyük bölümünü okulda geçiren öğrencilerin okuldaki hava kalitesini ölçmek de önemli bir gündem haline geliyor. Okullardaki hava kirliliği, öğrenciler arasında solunum yolları başta olmak üzere birçok hastalığın habercisi olabileceği gibi astım ve KOAH gibi hastalıkların da ataklarını artırıyor. Amerika Astım ve Alerji Vakfı'na göre, solunum hastalıkları okullardaki devamsızlığın en yaygın sebebi ve astımla ilişkili hastalıklar nedeniyle her yıl 14 milyondan fazla devamsızlık yapılıyor. Skysens Kurucu Ortağı Burak Polat, yaptığı değerlendirmede hava kalitesindeki bozukluğun öğrencilerin konsantrasyon, hesaplama ve hafıza gerektiren belirli zihinsel görevleri gerçekleştirme yeteneklerini de azalttığını belirtiyor. Ayrıca, zayıf hava kalitesinin, çocuklarda sözel, algısal, motorlu ve davranışsal bozukluklara neden olabileceğinin de altını çiziyor.

 

“Hava kalitesizliğinin tetikleyeceği hastalıklara engel oluyoruz”

Skysens’in hava ölçümüyle ilgili sunduğu avantajlara dair detay veren Polat, “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün 2016 raporlarına göre ülkemizde sınıf mevcudu dünya ortalamasının üzerinde görünüyor, dolayısıyla öğrencilerimiz dünya standartlarına göre daha kalabalık sınıflarda eğitim alıyor. Ders aralarında da sınıflar yeterince havalandırılamıyor, bu da öğrencilerin günde ortalama 6-8 saat arası kalitesiz havaya maruz kalmaları demek. Skysens olarak sunduğumuz çözümlerle öğrencilerin en çok vakit geçirdiği alanlarda, sınıflarda, laboratuvarlarda, yurt odalarında, anlık olarak hava kalitesi takibi yaparak, hava kalitesizliğinin tetikleyeceği hastalıklar ile ilgili riskli durumların oluşmasına engel oluyoruz” dedi.

 

“Havasızlığın neden olduğu dikkat dağınıklığı ortadan kalkıyor”

Skysens olarak sunduğumuz tak çalıştır sistemler her sınıfa ya da farklı alanlara kolaylıkla yerleştirilebiliyor, anında ölçüm yapmaya başlıyor ve kritik seviyelerin üzerine çıkan değerler için yetkilere mobil uygulama üzerinden anında uyarı veriliyor. Böyle durumlarda havalandırma sistemlerinin otomatik olarak çalıştırılması da sağlanabiliyoruz. Bu sayede hem hastalık risklerinin önüne geçiyoruz hem de havasızlığın neden olduğu dikkat dağınıklığı gibi problemler ortadan kalktığı için eğitim verimi yükseliyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar, hava kalitesinin sağlık ve eğitim kalitesi üzerinde göz ardı edilemeyecek kadar büyük etkileri olduğunu gösteriyor. Daha sağlıklı ve başarılı nesiller yetiştirebilmemiz IoT çözümlerinden faydalanmamız gerekiyor” dedi.