İnsan yaşamına en çok temas eden sektör olan inşaat, kentleşme ile paralel bir şekilde büyüyerek yoluna devam ediyor. Sürekli bir değişim ve gelişim içerisinde, çağa ayak uydurmaya çalışan inşaat sektöründe, kullanılan malzemelerden mimari yaklaşımlara kadar her şey yenileniyor. Peki önümüzdeki yıllarda sektörü ne gibi değişimler bekliyor.
3 boyutlu yazıcı ile basılan evlere hazır olun
Son 5 senede çok büyük yol kat eden ve artık evlere girebilecek kadar uygun fiyatlara satılan 3 boyutlu yazıcıların gelişimi tüm hızıyla devam ediyor. Bu gelişimin farkına varan bazı inşaat şirketleri 3d beton baskısı yapan yazıcılar ürettiler bile.
Çin merkezli bir şirket olan Winsun, 3d yazıcı ile günde 10 ev üreterek bir rekora imza attı. Tanesi 5 bin dolara mal olan küçük boyuttaki evler Çin’in bazı mahallelerinde yerlerini aldı.
Şu an emekleme aşamasında olan 3d beton yazıcı sektörünün, bu ve benzeri girişimlerle 2015 yılında büyük yol alacağını söylemek mümkün.
Ev ve binalarda verimlilik
Her sektörde olduğu gibi inşaat alanında da verimlilik 2015’in yükselen trendlerinden. Son dönemde yönetmeliklerde yapılan düzenlemeler ile bina yalıtımı artık bir standart haline geldi. Genelde dış ve iç cephelerde kullanılan yalıtım malzemeleri ailesine bir yenisi daha ekleniyor. Artık binalarda kullanılan camlar da özel malzemeler ile kaplanabiliyor. Bu sayede evin ısı ve ses yalıtımı sağlanmış oluyor.
Enerji verimliliğinde bir sonraki aşama kendi enerjisini üreten ve geri dönüşüm yapabilen akıllı evlerin yaygınlaşması. Önümüzdeki dönemde güneş ve rüzgar enerjisi ile kendini besleyebilecek, arıtma sistemleri ile yeniden kullanıma uygun su üretebilen binalar görmeye başlayacağız gibi görünüyor.
Akıllı ev gerçekten akıllanıyor
Teknolojinin gelişiminden inşaat sektörü de payını almaya başlıyor. Geçtiğimiz dönemde görmeye alıştığımız perdeleri, ışıkları açan yarı akıllı evler yerine artık elindeki veriyi kullanıp, öğrenebilen ve kendini geliştirebilen sistemler ön plana çıkıyor. Sizin eve geldiğinizden haberdar olan, kullanım alışkanlıklarınızı takip eden, kendi arasında birbiriyle konuşabilen sistemler artık konut projelerinde kullanılmaya başlıyor.
Geçtiğimiz yıl Google’ın 3.2 milyar dolara satın aldığı ve ayda 100 binin üzerinde satış yapan akıllı termostat Nest yeni nesil akıllı ev ürünlerinin ne kadar talep gördüğünün bir kanıtı. Nest; alışkanlıklarınızı takip ederek evinizin ısısını otomatik olarak ayarlıyor, evde olmadığınız zaman sistemi kapatarak enerji tasarrufu sağlıyor ve sürekli öğrenmeye devam ediyor.
Yaşam alanlarının önemi artıyor
Konut stokunda yaşanan artış inşaat firmalarını “farklı” projeler geliştirmeye zorluyor. Bugüne kadar yoğunlukla görsel anlamda değişim sergileyen projeler artık yaşam alanları ile ön plana çıkmaya çalışıyor. İlerleyen yıllarda projelerin yaşam alanlarına yapılan yatırım daha da artacak ve “gerçek anlamda“ müşterilerine katma değer sağlayabilen firmalar değer kazanacak. İnsanların sosyalleşebileceği, dinlenebileceği, iyi zaman geçirebileceği ve sağlıklı yaşayabileceği projeler öne çıkacak. Bu bağlamda aydınlatma tasarımı ve peyzaj tasarımı maksimum yükseliş gösterecek iş kolları arasında.
Esnek ve genişleyebilir ev anlayışı
Bazı firmalar tarafından hali hazırda uygulanan genişleyebilir ev modeli yaygınlaşacak. Artan konut fiyatları nedeniyle azalan metrekareler, genel kullanıma açık misafir odaları, mutfak, teras vb. gibi alanlar ile arttırılacak. Bu sayede 1+1 evde oturanlar kalabalık misafirini ağırlamak için ortak odaları kullanılabilecek.
AKILLI BİNAM