İSMMMO'nun raporuna göre, “talebin arzı karşılamama” eğilimi özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de arttı. Konut satışında gerileme ve fiyatlarındaki düşüş ise hızlanacak.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “Türkiye’de Konut Piyasası: Risk ve Kazanç” adlı raporuna göre, artan negatif veriler konuttaki “saadet zinciri”nin sonlanacağına yönelik güçlü sinyaller üretiyor.
Son üç ay satışları yüzde 55 oranında düştü
Piyasa barometresi niteliğindeki markalı konutların son üç ay satışları yüzde 55 oranında düştü. Rapora göre, “talebin arzı karşılamama” eğilimi özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de arttı. Konut satışında gerileme ve fiyatlarındaki düşüş ise hızlanacak.
Rapora göre, “yüksek kredi faizleri, fırlayan döviz kuru, stoktaki konutların eritilememesi, yüzde 1 KDV avantajının bitmesi, demir ve çimentodaki pahalılık, uluslararası piyasalarda frene basılması, yetersiz yabancı yatırımcı ve Türkiye’deki siyasi istikrarsızlık” konut satışları önündeki en büyük engeller. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, mevcut konut fiyatlarının balon riskini artırdığını vurgulayarak, ailelerin konut kredi borçlarının yükselmesinin de sakıncalarına dikkat çekti.
TÜİK verileri de düşüşü doğruluyor
Rapora göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son resmi verileri de konuttaki düşüşü ve kriz riskini doğruluyor. 2014 yılının ilk iki ayında satılan konut sayısı 170 bin 236 adet ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.2 gerilerken özellikle üç büyük şehirde düşüş oranı 2014 yılının ilk iki ayında yüzde 9’u geçti. İstanbul, Ankara ve İzmir’de bu yılın ilk iki ayında 64 bin 565 konut satılırken geçen yılın aynı dönemine göre 6 bin 417 adet daha az konut satıldı.
Yıl sonu kâr beklentileri düşürülecek
İMKB’deki gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin performansını gösteren endeksin özellikle 17 Aralık 2013 tarihinden sonra yaşanan çalkantılarla yıllık bazda yüzde 16 oranında gerilediğine de dikkat çekilen raporda, bu durum yıl sonu kâr beklentilerinin düşürüleceğinin işareti olarak vurgulandı.
AKILLI BİNAM