Nihai enerji tüketimi yüzde 20 oranına düşürülebilir
Türkiye‘nin enerji politikasının temel hedeflerinden birini, enerji verimliliğinin artırılması ve enerji yoğunluğunda düzenli bir düşme eğiliminin yakalanması oluşturuyor. İçinde bulunduğumuz Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla sektörde enerji verimliliği adına alınabilecek önlemler hakkında bilgi veren Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, “Sanayide yüzde 35 civarında olan nihai enerji tüketiminin verimlilik önlemleri ile yüzde 20 oranına düşürülmesi, bu alandaki öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Sanayi kuruluşlarının aldığı son derece basit önlemler dahi ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmaya katkı sağlarken gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmamıza yardımcı oluyor” dedi.
Bakanlığın yetkilendirdiği Enerji verimliliği danışmanlık ve uygulama şirketi olan Enervis, enerji verimliliği uygulamaları ile işletmelerin ulusal ve uluslararası piyasada rekabet gücünü artırıyor.
Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, 7-13 Ocak Enerji Verimliliği Haftası kapsamında şirket faaliyetleri ve sanayide enerji verimliliğinin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kipoğlu, yüksek enerji tüketiminin kaynakların azalmasına sebep olduğu gibi işletmelerin maliyetlerini artırdığına dikkat çekerek, “Türkiye’de elektrik tüketiminin yüzde 40’lık, doğal gaz tüketiminin ise yüzde 26’lık kısmı sanayide gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu alanda yapılacak enerji verimliliğini artırıcı faaliyetler hem işverenlerin maliyetlerini hem de enerji ithalatını önemli ölçüde düşürüyor. Temiz üretim stratejisi ile birlikte ham madde ve enerjiyi daha az kullanmak, ekolojik faydalar sağlamanın yanı sıra rekabet gücünü de artırıyor” dedi.
Bu anlamda Enerji verimliliği alanında Türkiye‘nin enerji politikasının temel hedeflerinden birisi, enerji verimliliğinin artırılması ve enerji yoğunluğunda düzenli bir düşme eğiliminin yakalanması olmalı diyen Kipoğlu; Öncelikle işletmelerde enerji etüdü yapılarak işletmelerin A’dan Z’ye enerji haritası çıkarılarak enerjinin yoğun kullanıldığı alanlar detaylı olarak incelenmeli ve enerji verimliliği potansiyeli bulunan projeler ortaya çıkarılmalıdır. Enerji verimliliği alanında farkındalığın arıtılması konusunda tüm alanlarda hizmet veren Enervis uzmanları, işletmelerde yapılan bu incelemeler ile ortaya çıkan enerji verimliliğini arttıran projelerin uygulamasını yaparak işletmenin ve ülkenin ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Enerji uzmanlarımız ile gerçekleştirilen detaylı analizler ve incelemeler ile enerjinin etkin kullanımı hakkında eğitimler vererek farkındalığın artırılması sağlanıyor ve hatalı kullanım alışkanlıkları ortaya çıkarılıyor. Enerji verimliliğinin işletmenin tüm çalışanları tarafından benimsenmesi sağlanarak enerjinin etkin olarak kullanılması da en önemli adımlardan birisidir.
Osman Kipoğlu: Sanayi için 634 proje geliştirdik
Demir - çelik, cam – seramik, kağıt - tekstil, gıda, kimya - petrokimya, binalar, ulaşım araçları, başta olmak üzere pek çok sektör ve alanda özel verimlilik uygulamaları gerçekleştirdiklerini söyleyen Kipoğlu, “Sanayide enerji verimliği uygulamaları kapsamında bugüne kadar 634 proje geliştirdik. Bu noktada sanayi firmalarının çok ciddi bir tasarruf sağlamalarına destek oluyoruz. Bu projelerin hayata geçirilmesiyle elde edilecek yıllık enerji tasarrufu 130 Milyon TL” diye konuştu.” diye konuştu.
Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) projesine desteklerine de değinen Osman Kipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü, “Endüstriyel işletmelerde enerji tasarruf potansiyelinin geri kazanılması için Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen VAP (Verimlilik Arttırıcı Proje) 30’a varan hibe destekleri her yıl büyük ilgi görüyor. Biz de Enervis olarak VAP projelerinin hazırlanması ve onay süreçlerinde danışmanlık hizmeti veriyoruz ve bu tür destekleri çok önemsiyoruz. Bugüne kadar hazırlamış olduğumuz tüm VAP başvurularının tamamına destek alınmasını sağladık. Ayrıca VAP projelerinin uygulamasını da verimlilik garantili iş modelimizle anahtar teslim gerçekleştiriyoruz.”