Avea çift taşıyıcı ve çoklu anten teknolojisi ile 3G’yi 4 kat hızlandırarak 4G seviyesine çıkarttı.
Yenilikçi teknoloji ve projelerin hayata geçirildiği Ar-Ge Merkezi’nin bu yıl 3. yılını dolduran Avea; son uygulamasıyla 3G çift taşıyıcı ve çift anten teknolojisini canlı şebeke iletişim kulesinde aktif hale getirdi ve 84 Mbps ile kullanıcı başına maksimum hıza ulaştı
Müşterilerine 81 ilde çift taşıyıcılı internet teknolojisi Mobil Plus’ı sunan Avea, şimdi de çift taşıyıcı ve çoklu anten teknolojisi ile 3G’yi 4 kat hızlandırarak 4G seviyesine çıkarttı. Bu sistemi 26 canlı sahada aktif olarak kullanmaya başlayan Avea; yıl sonuna kadar mevcut 3G iletişim kulelerini sisteme uyumlu hale getirmeye devam edecek.
4G üzerine çalışmalarının devam ettiğini ve Türkiye’de ilk defa LTE Advanced için deneme iznini de geçtiğimiz yıl Aralık ayında Avea’nın aldığını söyleyen Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr.Coşkun Şahin; sistemle ilgili test ve demoları 4 Nisan 2013 tarihinde tamamladıkları noktasının altını çizdi
Şahin: “Avea olarak bu süreçte dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise ilk LTE-Advanced testini gerçekleştirdik. 3G çift taşıyıcı ve çift anten teknolojisini canlı şebeke iletişim kulesinde aktif hale getirerek 84 Mbps ile kullanıcı başına maksimum hıza erişme olanağı sağlayan Türkiye’nin ilk; dünyanın ise sayılı operatörleri arasında yer aldık. Geldiğimiz noktada grup şirketimiz Argela ile birlikte LTE-Advanced teknolojisine sahip baz istasyonu ve ağ birimleri üretimi yapacak know-how’a sahibiz” dedi
Türkiye’de GSM sektörünün Ar-Ge sertifikasına sahip ilk ve tek operatörü olan Avea, 21. yüzyıl teknolojisini üretmek üzere çalışmalar yaptığı Ar-Ge Merkezi’nin kuruluşunun 3. yılını kutlayarak, son dönemde Türkiye’de gerçekleştirdiği ilkleri açıkladı. Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, her biri birbirinden verimli geçen 3 yılın ardından, sektörde 4G konusunda çalışmaları Nisan 2013 tarihinde gerçekleştiren “ilk” şirket olarak; Ar-Ge Merkezi’nde bundan sonraki dönemde bu konudaki çalışmalarda da fark yaratmaya hazırlandıklarını söyledi.
Avea 84 Mbps kullanıcı başına maksimum hız erişim olanağı sağlayan Türkiye’nin ilk operatörü olarak internette 4 katı hıza erişti; 3G’yi 4G gibi kullanmaya başladı
Son üç yılın değerlendirmesini yapan Dr. Coşkun Şahin, düzenlenen basın toplantısında yine bir ilke imza atan çalışmalarını açıkladı. Avea olarak 3G çift taşıyıcı ve çift anten teknolojisini canlı şebeke iletişim kulesinde aktif hale getirerek, 84 Mbps ile kullanıcı başına maksimum hıza erişim olanağı sağladıklarını ve bu sayede çift taşıyıcılı 3G şebekesinde sunulan maksimum hızı ikiye katladıkladıklarını belirten Şahin: “Müşterilerimize 81 ilde çift taşıyıcılı internet teknolojisi Mobil Plus’ı sunarak, şimdi de çift taşıyıcı ve çoklu anten teknolojiyle 3G’yi 4 kat hızlandırarak 4G seviyesine çıkarttık. Yeni uygulamayla 84 Mbit’e çıkan ilk operatör olduk. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmayla kullanıcılarımız 3G’yi 4G gibi kullanabilir hale geldiler” dedi.
Hedefimiz 2013 yılının sonuna doğru toplam sahanın çok büyük bir bölümünü bu teknoloji ile uyumlu hale getirmek
Şu anda 26 canlı sahamızda aktif olarak sistemimiz çalışıyor. Bu sayı önümüzdeki dönemde daha da artacak. Öyle ki yıl sonuna kadar mevcut ve kurulmuş olan sahanın çok büyük bir bölümü bu teknoloji ile uyumlu hale gelmiş olacak. Gerçekleştirdiğimiz çalışmayla, bu servisi açık alanda veren Türkiye’deki ilk, dünyada ise sayılı operatörler arasında yer aldık.
Bu teknoloji ile örneğin 8Mbps ADSL bağlantı ile ortalama 7 saatte inen bir Blu-ray filmi sadece 40 dakikada indirebilmek mümkün. Türkiye’de ilk defa Avea tarafından hayata geçirilen bu teknoloji ile 5 saniyede 12 şarkılık bir müzik albümü; 12 dakikada ise 90 dakikalık HD kalitede bir futbol maçı indirilebiliyor” dedi.
“Türkiye’de LTE Advanced deneme iznini de 1 yıl önce ilk biz aldık ve 4.5 ay önce de ilk biz test ettik”
Avea’nın vizyoner bir yaklaşımla gelecek teknolojilere doğru hızla ilerlerken; 4G teknolojisi konusunda da Türkiye’de ilk çalışmaya başlayan operatör olduğunu belirten Dr. Coşkun Şahin; “LTE Advanced deneme iznini Türkiye’de ilk defa 20 Aralık 2012’de 1 yıllığına biz aldık ve ilk testimizi de 4 Nisan 2013’te gerçekleştirdik. Yani rakiplerimizden tam 4.5 ay önce bu çalışmaların tamamını ilk biz yaptık. Dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise ilk ‘tek terminalle 300Mbps’ hız denemesinde 300 Mbps (DL) hızına ulaştık. Geçtiğimiz Mart ayında şu an piyasada satışta olan mevcut yeni teknoloji modemler ile de testler yaptık. Bu testler kapsamında 3 taşıyıcı ve 3 terminal kullanarak; 450Mbps denemesi gerçekleştirdik ve burada da istediğimiz sonuca başarıyla ulaştık. Geldiğimiz noktada; grup şirketimiz Argela ile birlikte LTE-Advanced teknolojisine sahip baz istasyonu ve ağ birimleri üretimi yapacak know-how’a sahibiz” dedi.
“Dünyada maksimum 300Mbps hıza ulaşan kategori 5’in üstünde LTE-Advanced modemi şu anda yok”
UMTS900 MHz deneme iznini de Türkiye’de ilk olarak geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Avea’nın yaptığını belirten Şahin bu testin de Ocak ayında tamamladığını belirtti. ‘Teknolojideki trendleri takip eden değil; teknolojiye yön veren ve trendleri belirleyen’ bir misyonla bir başka ilki daha gerçekleştirmiş olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Dr. Coşkun Şahin 4G testini AveaLabs’te canlı olarak gerçekleştirdi. Test sonucunda Avea daha önceki testlerde de olduğu gibi 3 taşıyıcı ve 3 terminal kullanarak 450Mbps, Kategori-5 adı verilen özel bir terminal kullanılarak da 300Mbps hıza ulaştı.
Mevcut teknolojinin, 4G hız testi denemelerinde maksimum 150 Mbps hıza ulaşılmasını desteklediğinin altını çizen Şahin: “Kategori-5 adı verilen özel bir terminal kullanılarak 300Mbps hıza ulaşılabiliyor. Dünyada kategori 5’in üstünde LTE-Advanced modemi şu anda bulunmuyor. Geçtiğimiz günlerde paylaşılan 900Mbps ve bunun üzerindeki sonuçlar, 3 modemin aynı anda kullanılması ile elde ediliyor. 4 modemde ise bu 1200’e çıkıyor. Yani sonuç hızda değil, sadece kulanılan modem sayısında” dedi.
Şahin müşterilerine sürekli daha iyisini sunma vizyonuyla hareket eden ve Türkiye’nin en çok akıllı telefon kullanıcısına sahip operatörü olarak; bu teknolojinin şekillenmesi ve kullanılmasında öncülük etmeye devam edeceklerini söyledi.
AKILLI BİNAM