Dünya otomasyon devlerinden Rockwell Automation, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) açtığı Güç ve Hareket Kontrol (Rockwell Automation) Laboratuvarında, yılda 100’den fazla öğrencinin gelişimine katkı sağlıyor. 2013 yılında hayata geçirilen laboratuvarda öğrenciler, akademik projelerin yanı sıra uygulama alanında deney ve proje uygulamaları yapma fırsatı yakalıyor.
2013 yılında Türkiye’nin büyüme potansiyelini gören ve Türkiye’deki teknik eğitim kalitesini önemseyen Rockwell Automation, İTÜ’de Güç ve Hareket Kontrol (Rockwell Automation) Laboratuvarını faaliyete geçirmişti.
Rockwell Automation Laboratuvarının Türkiye’deki en büyük ve en kapsamlı laboratuvar olduğunu belirten Akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Ergenç; “Sanayinin en ileri teknolojileri ile süreç ve hareket kontrollerini yapmak üzere PLC ve sürücü donanımları bu laboratuvarda bulunuyor. Öğrencilerimiz Rockwell Automation sayesinde sadece gerçek iş hayatında görebilecekleri düzenekleri, eğitim süreçlerinde görme ve deneyimleme fırsatı yakalıyorlar. Bu mühendislerin teknik yeterliliğinin sağlanması aşamasında atılmış en büyük adımdır. Türkiye’nin en kapsamlı otomasyon laboratuvarını İTÜ’ye kazandırdıkları için Rockwell Automation’a bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
3 ulusal bir uluslararası eğitim
Laboratuvar, projeler ve teorik çalışmaların yanı sıra bugüne kadar 3 ulusal, bir uluslararası eğitim zirvesine de ev sahipliği yaptı.
Proje ve bitirme ödevlerinin hazırlanma aşamasında laboratuvarın 7/24 kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Ergenç; “2013 yılından bu yana 400’ün üzerinde öğrencimiz laboratuvarda eğitim gördü. Delta robot, dönel makas, sarma-boşaltma, doğrusal motor, düşey yük, krank mekanizması, 4 bölge motor kontrolü, sürekli değişken transmisyon sistemi, sıvı seviye kontrolü, sıcaklık kontrolü, akışkan kontrolü gibi süreç problemlerine ait deneyleri öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirdik” dedi.
Rockwell Automation olarak Türkiye’deki teknik yetkinliklerin artırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Rockwell Automation Türkiye Ülke Direktörü Cenk Ceylan; “Mühendislik fakültelerinde eğitim gören birçok öğrencinin teknik yeterliliğe sahip olmadan mezun olduklarını biliyoruz. Bu yetersizlik bizim yeni mezunları işe alım süreçlerimizi de olumsuz etkiliyordu. Bugün baktığımızda, İTÜ’de hayata geçirdiğimiz bu proje kapsamında, öğrencilerin teknik yeterlilik seviyelerini geliştirdiklerini görmek Rockwell Automation olarak bizi mutlu ediyor. Bu laboratuvarda eğitim alarak mezun olmuş ve iş hayatına Rockwell Automation’da başlayan yeni mezun arkadaşlarımızın performansları ile ne kadar doğru bir yatırım yaptığımızı bir kez daha kanıtlamış olduk.” dedi.
Bu yatırım sonucu sosyal sorumluluk kapsamında hayata geçirilen laboratuvarda öğrenciler, iş hayatına atılmadan teknik süreçleri öğrenme fırsatı yakalıyor.
AKILLI BİNAM