2014 yılında iki önemli geçiren Türkiye, tüm zorluklarına rağmen ekonomisiyle ve özellikle de inşaat sektörüyle ayakta dimdik durabilmeyi başardı.
Şüphesiz bunda inşaat şirketlerinin performansının büyük rolü var. Türkiye genelinde gerçekleştirilen ‘ marka’ algısı araştırmalarında üst üste ilk sırada yer alan Dumankaya İnşaat da geliştirdiği projeler ve sektöre özgün katkılarıyla 2015’te adından en çok söz ettiren firmalar arasında yer aldı. Aralık 2014 ile Nisan 2015 arasında 3 kez lansman yapan Dumankaya İnşaat’ın patronu Uğur Dumankaya, her basın buluşmasında farklı bir proje konseptini ve stratejik planlamayı kamuoyuna açıkladı. Peki Dumankaya Ailesi için konut - müşteri ve sektörü üçgeninde dönüşüm nasıl seyrediyor? Mehmet Canıtatlı sordu, Uğur Dumankaya cevaplandırdı.
Şirket olarak son bir yıl içinde rakamsal boyutta hedeflerinizi gerçekleştirdiğinizi düşünüyor musunuz?
Dumankaya İnşaat olarak biz, sadece rakamsal ciro, satış gibi hedefler koymuyor, bu hedeflerin yanı sıra Dumankaya marka algısının pekiştirilmesi, paydaşlarımız ile anlamlı ve iki yönlü bir iletişim bağının kurulması ve bu bağın sürekliliğinin sağlanması, çalışanlar ve müşteriler nezdinde marka sadakatinin yükseltilmesi gibi hedefler de belirliyoruz. Paydaşlarımız ile ilişki geliştirme ve kurumsal itibarı yönetme anlamında bakıldığında çok başarılı bir yıl geçirdiğimiz kanaatindeyim. Öte yandan, 2013’e kıyasla göstermiş olduğumuz yüksek performansa rağmen 2014 yılının ilk kısmında yaşanan seçim dönemleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle kendimize hedef olarak belirlediğimiz ciro hedefinin bir miktar altında kaldık. Tabi bu tabloda siyasi atmosferin etkisi ile konut alma kararını öteleyen tüketicilerin etkisi büyük. Biz sektör içerisinde bir iddiamız olmasını önemsiyoruz, bu yüzden önümüze koyduğumuz hedefler ile potansiyelimizi aşmak ve daha da geliştirmek istiyoruz. Bu hedeften hareketle şirket için dinamiklerimizde köklü değişikliklere gittik. 2015’in ilk çeyreği bizim için geçen yıla göre daha iyi geçti.
Size göre herkesin ulaşılabilir fiyatlarla konut sahibi olmasının formülü nedir?
Farklı sosyo-ekonomik şartlara sahip tüketicilerin ulaşılabilir fiyatlar ile konut sahibi olabilmesi için ilk olarak, gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren önemli şirketlerin farklı fiyat segmentlerine açılması ve ürün portföyünü genişletmesi gerekiyor. Portföy genişletme ve farklı segmentlerde ürün ortaya koyma trendi zaten bir süredir sektörde var olan bir uygulama. Bu açıdan tüketiciler, farklı şekilde konumlanmış pek çok alternatiften birini seçebilme şansını buluyorlar. Diğer yandan, ödeme süreçlerinde de hem tüketiciye hem de gayrimenkul geliştiricisine daha büyük kolaylıklar sunulabilinir. Örneğin; Dumankaya İnşaat olarak, Aralık 2014’ten itibaren tüketicilerimizin hem finansal hem de yaşam kalitesini artırmaya yönelik olarak “D Planı” adı altında çok kapsamlı bir fırsatlar bütünü sunmaya başladık. D Planı ile müşterilerimize “eskisini getir, yenisini götür”, “kira garantisi”, “iade garantisi”, “ev güncelleme”, ilave teknik destek” gibi hizmetler sunuyoruz. Farklı sebepler ile konut alma kararını ertelemiş veya dondurmuş müşterilerimizin hayallerini gerçekleştiriyoruz. Bu tarz kapsamlı hizmetler de insanlar için konutu, hayallerini ulaşılabilir kılıyor. Gayrimenkul sektörü, kazandığı değeri müşterilerine, faaliyet gösterdiği kente ve nihayetinde tüm ülkeye sunan bir sektör. Bu yüzden, sektör lehine gerçekleştirilecek yasal düzenlemeler de tüketicinin nezdinde hemen hissedilecektir.
Şirketiniz 2015 yılında kentsel dönüşüm projelerinde yer alacak mı?
Kentsel dönüşüm projelerinde markamızı temsil etmesi için Dumankaya Kentsel adı altında bir şirket kurduk. Dumankaya Kentsel sadece kentsel dönüşüm projelerine odaklanacak. Bu kapsamda 2015 yılı içinde Fikirtepe’deki projemizi görücüye çıkaracağız. Şu an için proje üzerine gerçekleştirdiğimiz kapsamlı çalışmalar hızla devam ediyor.
Ekonomi yönetiminin açıkladığı orta vadeli planda yer alan vergi düzenlemelerinde gayrimenkulün öne çıkarılması beraberinde hangi riskleri getirebilir?
Mevcut durumda, Türkiye’de, kentsel dönüşüm çalışmaları ve yenilenen imar çalışmaları sonrasında ortaya çıkan değer artışından kazanılan gelirin vergilendirilmesinden veya bir şekilde kamuya yansıtılmasından bahsetmek imkânsız. Orta vadeli programda yer alan vergi düzenlemelerinin kentin içinde üretilen zenginliğin eşit miktarda tüm vatandaşların yararına kullanılmasına katkı yapacağına inanıyorum. Fakat bu düzenlemenin üzerinde oldukça ciddi bir çalışma yapılmalıdır. Teoride ve düşüncede oldukça faydalı gibi duran ve haksız kazancın önüne geçilerek değerin kamuya aktarılmasını sağlayacak bu düzenleme, pratiğe geçerken yapılacak hatalar ile sektör için riskler de oluşturabilir. Haksız kazancın önüne geçmek için yapacağımız bir düzenleme ile daha büyük mağduriyetler oluşturulmamalı. Yanlış bir algı yönetimi ile sektör rağbet gören bir yatırım alanı olma konumundan uzaklaştırılmamalı.
Satış ve imalatını devam ettirdiğiniz projelerinizi sıralar mısın?
2014 yılında iki önemli projemizin lansmanını gerçekleştirdik. Konsept olarak çok ayrıcalıklı bir konumda olduğunu düşündüğümüz bu projelerden çok önemli geri dönüşler aldık ve bu açıdan da bizim için oldukça hareketli bir yıl oldu.2014 Nisan’ında Türkiye’de ilk kez tasarlanan ayrıcalıklı konsepti ile yalnızca bir rezidans değil, her anında daire sahiplerinin kendilerini daha iyi hissedebileceği bir yaşam tarzı sunduğumuz hi-Fit projemizin lansmanını gerçekleştirdik. Home Fit konsepti ve panoramik manzaralı stüdyo, 1+1 ve 2+1 daireleri ile sağlık ve zindelik dolu bir yaşamın tasarlandığı hi-Fit’te satışlar tamamlanmak üzere. Yine 2014 Temmuzunda, ayrı mimari yaklaşımlarla, birbirinden farklı renkleri, zıtlıkları, dokuları ve materyalleri bütün olarak bir arada sunduğumuz ve Sancaktepe’de hayata geçirdiğimiz Dumankaya Mozaik’in lanmanını gerçekleştirdik. Çeşitli dış cephe özelliklerindeki binaları uyumla bir araya getiren proje, ferahlığı sevenler için yüksek tavanlı daireleri, siyah ve beyazın öne çıktığı modern daireleri, meşe detaylarla tuğla duvarların sıkça kullanıldığı country tarzı daireleri ve minimalizmi sevenler için İskandinav tarzı daireleri bir araya getiriyor. Bu projelerimiz dışında Dumankaya Ritim, Dumankaya Horizon ve Dumankaya Miks projelerimizin de satışları devam etti.
Gayrimenkul alanında Körfez ve Ortadoğu’nun güçlü firmalarından AL MAZAYA ile Ritim İstanbul adlı şirketi kurduk. İstanbul’un Anadolu yakasında, Maltepe’nin en merkezi yerinde gerçekleştirilecek ve iki faz halinde inşası devam eden Dumankaya Ritim İstanbul minimal estetiğin en yeni yorumunu sergileyen bir mimariye sahip olacak. Modern mimarisi, sahip olduğu adalar manzarası alışveriş ve sosyal donatıları ile daire sahiplerine teknoloji ve konforu bir arada sunan proje, Maltepe’nin çehresini değiştirmeye hazırlanıyor. Projenin geneline baktığımızda Ritim İstanbul’da stüdyodan loft dairelere, home-officelerden cadde mağazalarına 1.373 bağımsız bölümden oluşan seçenekler yer alıyor. 2014 yılının Mayıs ayında 1. etap teslimlerini yaptığımız projede çalışmalar hızla ilerliyor.
Dumankaya Horizon ile Anadolu Yakası’nın en değerli semtlerinden biri olan Kartal’da İstanbul'da son yıllarda görülen fazlasıyla dik, dar ve iç içe geçmiş binaların aksine yatay, geniş, panoramik ve butik bir yaşam alanını hayata geçiriyoruz. Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarının önem kazandığı ve mimari tasarımın öne çıktığı bir dönemde müşterimizin beğenisine sunduğumuz Horizon; bulunduğu lokasyon, sahip olduğu kapanmaz Adalar manzarası, IQ Akıllı ev teknolojisi sistemi, mimari kalitesi, butik AVM’si ve anahtar teslimi dekorasyon paketleri ile müşterilerimize ayrıcalıklı bir yaşam alanı sunuyor. 178 bağımsız üniteden oluşan bu butik proje bölgenin en önemli yaşam alanlarından biri olacak. Projede anahtar teslimler 2015 sonbaharında yapılacak.
Halkalı Atakent Bölgesinde TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş işbirliği ile Dumankaya Miks’i hayata geçirmiştik. Atatürk Havaalanı, metro, Marmaray ve yeni yapılacak TEM bağlantı kavşağı ile ulaşım açısından da önemli bir noktada bulunan Dumankaya Miks Türkiye’nin en büyük fuar ve eğlence alanı Temapark ile Avrupa Yakası’nın en önemli sağlık tesislerinden biri olan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yanı başında bulunuyor. Dumankaya Miks, içerisinde bulunan 657 süit daire ve ticari alanları ile bölgede önemli bir yatırım fırsatı sunuyor. Ünitelerin büyük bir kısmı satıldı. Teslimler için de geri sayım devam ediyor.
En yeniler için ne diyeceksiniz?
Bu yılın ilk çeyreğinde özellikle iki projede çok hızlı satışlar gerçekleştirdik. Bunlardan birisi Sancaktepe’de Mozaik projemize komşu konumda yer alan 300 dairelik Adres projesi, diğeri ise Bahçeşehir’de Hİ –FİT projesine komşu 32 katlı Flex Ofis Bahçeşehir projeleridir.
Yaz aylarında ise, Gebze Eskihisar yakınlarındaki Gümüş Vadi Konakları’na geçiyoruz. Yine Dumankaya tarafından hayata geçirilen projede, hepsi deniz gören 3'er katlı 44 villa yer alıyor.
Müşteri odaklı hedeflerinizden 4 adedini sıralar mısınız?
Dumankaya İnşaat tüm felsefesinin ve kurum kültürünün merkezine insanı alan bir organizasyon yapısına sahip. Şirket olarak empati görüşümüz çok güçlü. Müşteriniz ile karşılıklı ve anlamlı bir ilişki kuramazsanız başarıdan söz etmek de mümkün değil, bu yüzden biz müşterileri ile iletişim kuran ve onları dinleyen bir şirketiz. Bu anlamda da kültürümüz ile şekillenen hedeflerimizin hemen hepsinde müşterilerimize verdiğimiz önem görülebilir.
Bu hedeflerden biri “şeffaflık” örneğin. Müşterilerimiz ile şeffaf bilgi paylaşımına önem veriyor ve kurduğumuz diyalog ortamına onları da dâhil etmek için çabalıyoruz. Sektörün hep bir adım önünde olmak olarak özetleyebileceğimiz “yenilikçilik” hedefi de müşterilerimize en iyiyi sunma çabamızın bir göstergesi. Dünya büyük bir hızla değişirken en yeni olanın hitap ettiğimiz müşterilerimiz ile buluşması ve onların yaşam kalitelerini standardın çok üzerine çıkarmak bizim temel değer ve hedeflerimiz arasında.
Biz, Dumankaya’yı konut yapan bir şirketten çok daha öte olan bir şekilde konumlandırmaya çalışıyoruz. Dumankaya sadece dört duvardan ibaret konutlar üreten değil, insanların yaşamlarına hizmetleri ve anlayışı ile aktif bir biçimde dâhil olan kocaman bir dünya. Bu dünya her anıyla insanların yanında ve onlar için sunduğu çözümleri geliştirmek için sürekli çalışıyor. Dumankaya Dünyası’nı geliştirip daha da büyüterek müşterilerimiz için bir değer oluşturmak istiyoruz.
Gayrimenkulde markalı projelerin sayısının artması için öncelikle neler yapılmalı?
Markalı konut projelerinin artması için öncelikle marka olan veya marka olma yolunda ilerleyen şirketlerin gayrimenkul sektöründe artması gerekiyor. Çünkü bir projesi eksiksiz yapmaktan ziyade, onu insanların gereksinimlerine ve çağa uygun olarak donatmak bir tecrübeye ve marka olma bilincine sahip olmakla ilgilidir. Diğer yandan markalı konut projelerinin artması için 21. yüzyılın trendleri çok iyi analiz edilerek bu analiz neticesinden elde edilecek veriler yorumlanıp kullanılmalı. Çağa ayak uydurmak hatta çağı şekillendirmek kentlerimizin ve sektörün çehresini değiştirecektir.
Diğer yandan markalı projeler için sektörde yer alan şirketlerin sağlam finansman modelleri geliştirmesi gerekmektedir. Klasik finansman modellerine alternatif planlar ve finansman portföyü şirketi mali açıdan çok daha sağlam bir yapıya kavuşturacaktır. Sektörde yer alan şirketler ancak bu sağlam mali yapı ile markalı projelerin altından kalkabilir.
Oturduğunuz konutun konsepti nedir, konutunuzu ortalama kaç yılda bir değiştiriyorsunuz?
Biz aile olarak birlikte yaşamaya ve birlikte zaman geçirmeye çok önem veriyoruz. Bu yüzden sık sık konut değiştirdiğimizi söyleyemem. Kış aylarında, Tuzla Aydınlı bölgesinde 51 dönüm arazi üzerine konumlandırılan Villa Gizli Bahçe’de ikamet ediyoruz. Orman havası ile İstanbul’un karmaşasından uzakta sakin ve dingin bir hayat imkânı sunan Villa Gizli Bahçe bizim bir projemiz ve burada 3 tipte 49 villa bulunuyor.
Bazı projelerde yaşanan geç teslimler konusunda ne diyeceksiniz?
Tek kelime ile ‘Kendimize fazla güvenmişiz’ diyorum. Gecikmelerden dolayı müşterilerimizden üzdüklerimiz oldu. Onların sıkıntılarına ortak olacağız. Biz Dumankaya olarak çok iyi bir organizasyona sahip olduğumuzu düşünüyorduk ama öyle değilmiş. Kendimize fazla güvenmeden dolayı sanırım bunu göremedik. Ama artık hatamızı anladık. Sistemde sıkıntı var. Organizasyonumuzu değiştireceğiz. Hatamızı gördük ve düzeltmek için çabamız var.
Her patronun yapmadığı, daha doğrusu cesaret edemediği öz eleştiride bulunabilme farklılığını ortaya koyan Sayın Uğur Dumankaya’ya teşekkür ederiz.
AKILLI BİNAM