Yeni Nesil Enerji İzleme Ve Yönetim Sistemi Ofisler İçin Uygulama Örneği
Endoks, 2008 yılından itibaren enerji sektöründe faaliyet göstermekte olup, gerek ülkemizde gerekse de global pazarlarda yeni ve yenilikçi ürünleri ile enerji yönetimi alanında uzmanlaşmıştır. Endoks, enerji izleme ve yönetimi konusunda elektrik üretiminden, elektrik dağıtımı ve son kullanıcıya kadar sektörün her kademesinde farklı çözümleri ile yer almakta, 4 ülkede, 20.000 aktif cihaz ve 600.000 noktada 2000’den fazla kullanıcıya enerji izleme ve yönetim hizmeti sunmaktadır.
Gelirinin en az 10 unu araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayıran Endoks; 15’ten fazla Ar-Ge projesinde yeni ürün ve hizmetlerinin geliştirme faaliyetlerine devam etmektedir. 2018 yılında ABD ve Avustralya satış ofislerini aktif hale getiren Endoks, Hindistan’da yeni bir geliştirme ofisi daha açarak çalışmalarına hız vermiştir.
Endoks, elektrik enerjisinin üretim ve tüketim noktalarında en verimli şekilde üretilmesi ve kullanılması için geliştirmiş olduğu ürünler ile enerji maliyetlerinin azaltılması ve sürdürülebilir bir Dünya için enerjimizin korunmasını sağlamaktadır. Geliştirilen ürünlerin ilk uygulaması ise Endoks Ankara ofisinde gerçekleştirilmiş ve elektrik tüketimi her noktada izlenebilir bir yapıya kavuşturulmuştur.
Bu amaçla, düşük bir yatırım maliyeti ile Inavitas Flex Enerji İzleme ve Yönetim Sistemi ile enerjinin verimli bir şekilde kullanılarak tasarruf edilmesine başlanmıştır. Ayrıca yine bu hassasiyet ile Şirket Politikası olarak, Endoks Ankara Ofisi’nde ISO 50001 (EnYS) Enerji Yönetim Sistemi’nin kurulmasına başlamış, 2018 yılı sonunda; 10 enerji tasarrufu hedeflemiştir.
Inavitas Flex Enerji İzleme ve Yönetim Sistemi; işletmelerin hem enerji tüketimi hem de varsa enerji-yenilenebilir enerji üretimini izlemek, kontrol etmek ve yönetmek üzere Endoks ve T4E’nin Ar-Ge Merkezleri’nde, esnek, ihtiyaca-sektöre yönelik, özelleştirilmiş enerji izleme ve yönetimi uygulamaları için tasarlanmış ve üretilmiştir. Konutlar ( Üreten tüketiciler için üretim ve depolama izleme imkanı sunan yapıda), ticari-endüstriyel binalar, okullar, hastaneler, zincir mağazalar ve marketler gibi birçok sektör için özel olarak geliştirilen Inavitas Flex son kullanıcılar, yatırımcılar, ESCO-EPC firmaları ve tesis yönetim firmaları için farklı modüller ve arayüzler ile elde edilen verilerin bilgiye dönüştürülmesini sağlamaktadır.
Uygulama
Ankara Yenimahalle’de yer alan yaklaşık 120 mühendis ve teknik personelin çalıştığı, 5 katlı, toplam 2500 m2 lik alana sahip Endoks Ankara Ofisi’nin ana girişi ve kat panolarına; Inavitas akıllı enerji izleme cihazları (Inavitas MCU ve Inavitas PMU) kurulmuş, bina enerji tüketimi izlenmeye, kontrol edilmeye ve yönetilmeye başlanmıştır.
Elde edilen veriler bina girişi, katlar ve birimler bazında ayrıştırılmış; özelleştirilmiş detaylı analizler, raporlamalar ve uyarılarla daha etkin enerji izleme ve yönetimi gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda, bina otoparkına10 kWp PV güneş elektrik üretim tesisi ve güvenlik binasına da 3 kWp hibrid PV üretim ve depolama uygulaması için projelendirmeler gerçekleştirilmiş, bu sistemlerin izlenmesi de Inavitas Flex üzerinden yapılması için gerekli çalışmalar tamamlanmıştır. Böylece hem enerji üretimi hem de enerji tüketimi birlikte analiz edilip, enerji yönetiminin en optimum seviyede yapılması sağlanmış olacaktır.
Inavitas Flex Enerji İzleme ve Yönetim Sistemi ile; binanın tüm enerji tüketimi izlenir hale getirilmiş, tüketim kontrolü için gerekli altyapı oluşturulmuş ve gerekli iyileştirmelerin-bakımların yapılması sağlanmıştır. Aynı zamanda hafta sonu ve mesai saatleri dışında fazla-hatalı kullanımlar engellenerek, enerji verimliliği maksimize edilmekte ve aynı zamanda bina içerisinde çalışma konforu en iyi seviyede tutulabilmektedir.
Tasarruf ve Sonuçlar
-HVAC Sistemleri Sorun ve Çözümler:
Endoks Ankara Ofisi klimalarının mesai saatleri sonrasında ve hafta sonlarında çalışır durumda olduğu ve set değerlerinin, çalışma performansını ve konforu bozacak şekilde çalıştığı (çalışma ortamının aşırı soğutulup, ısıtıldığı) fark edilmiştir. Klimalar çalışırken, pencerelerin açıldığı ve dış hava sıcaklığına bakmaksızın, klima set değerlerinin sürekli değiştirildiği belirlenmiştir.
Sms ve e-mail mesajı ile enerji yöneticisi uyarılmış ve HVAC kontrol edilmeye başlanmıştır.
Fancoillerin, odalardaki soğutma ve ısıtma ünitelerinin hızları, debileri ayarlanmış, mesai sonrası, öğle arası ve hafta sonu HVAC açma-kapama kontrolü, set değerleri ayarlamaları yeniden yapılmıştır.
Bina ana giriş kapısındaki hava perdesi sürekli açık kaldığı için, önemli oranda tüketim olduğu tespit edilmiş, düşük sıcaklıkların görüldüğü günlerde, ana bina giriş kapısı yerine, ısı kaybını minumum düzeye indirecek başka bir kapı giriş yapılmak üzere kullanılmıştır.
Böylece Ocak 2018-Haziran 2018 ayları arasında HVAC sistemlerinin optimizasyonu ile: 18 ve parasal karşılık olarak yaklaşık; 5 250 TL tasarruf sağlanmıştır.
-Aydınlatma Sisteminde Çözümler;
Çoğunlukla LED olarak yapılmış olan aydınlatma sistemine, gün ışığı potansiyeli olan katlarda kısmi aydınlatma otomasyonu yapılarak, gün ışığının yeterli olduğu mahal ve saatlerde aydınlatmadan tasarruf sağlanmıştır.
Hafta sonu, öğlen arası ve mesai sonrasında aydınlatma sistemi kapatılmış, ofis dış aydınlatma sisteminde, gece yarısından sonra aydınlatma seviyesi: 50 oranında düşürülmüştür.
Böylece Ocak 2018-Haziran 2018 ayları arasında aydınlatma sistemlerinin optimizasyonu ile: 15 ve parasal karşılık olarak yaklaşık; 1500 TL tasarruf sağlanmıştır.
Yaklaşık Yatırımın Geri Dönüş Süresi:
Gerçekleştirilen örnek uygulama sonucunda, enerji izleme ve yönetim sisteminin kurulumu için 12000 TL tutarında bir ilk yatırım maliyeti oluşmuş ve gerçekleştirilen ilk çalışmalar sonucunda elde edilen yıllık 6750 TL tutarındaki tasarruf ile sistemin 21 Ay gibi kısa bir sürede geri dönmesi sağlanmıştır.
Sektör : Ofisler
Yıllık Elektrik Tüketimi : 171 060 kWh
Yıllık Elektrik Maliyeti : 68 400TL
Yıllık Elektrik Tasarrufu : 10
Yatırımın Geri Dönüş Süresi: 21 Ay
“İşletmelerin-binaların enerji tüketimlerinin
azaltılması, (varsa enerji üretimlerinin) optimizasyonu, sürdürülebilir yüksek
performanslı yeşil-akıllı binalar ve mevcut binalarda yapılan enerji verimliliği iyileştirme çalışmalarının getiri-konfor etkisinin artırılması ve amortisman-geri dönüş sürelerinin doğru olarak takip edilebilmesi için; artık ucuz, doğrudan tesise-kullanım amacına uygun, kolay kullanılabilir, özel donanım ve yazılımların gerekliliği ortaya çıkmıştır.”
Arif Künar-ENDOKS Enerji Danışmanı
Erman Terciyanlı, ENDOKS, CEO