IoT uygulamaları orman yangınlarını tespit ediyor

IoT 3201+ kez okundu.
 

IoT uygulamaları orman yangınlarını tespit ediyor

Son dönemlerde artan orman yangınları kamuoyunun gündemini sıklıkla meşgul ediyor. Skysens’in geniş kapsama alanına sahip IoT çözümü, özellikle orman gibi geniş alanlarda yangınları tespit ediyor.
Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre 2015-2018 yılları arasında toplam 9 bin 748 adet orman yangını çıkarken, bu yangınlarda 29 bin 642 hektar alan zarar gördü. 2019 yılında ise 1345 noktada orman yangını yaşandı ve bu yangınlarda 2987 hektar, 2765 futbol sahasına eşdeğer büyüklükte alan yok oldu, 114 kişi de hayatını kaybetti. Bu rakamlar, artan orman yangınlarını önleme ihtiyacını da acil bir şekilde ortaya koyuyor. Skysens’in geniş kapsama alanına sahip IoT çözümü, özellikle orman gibi geniş alanlarda yangınları tespit ederek müdahale imkanı sağlıyor. “Orman yangınlarının yüzde 80’i insanlardan kaynaklanıyor”   Yapılan araştırma istatistiklerinde Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 80'inden fazlasının insan kaynaklı olduğunu belirten Skysens Kurucu Ortağı Burak Polat, “Yangın tespitinde sunduğumuz çözümün alternatifi uydu sistemleri ile takip ve tespitin yapılması, fakat o da çok maliyetli ve pratik olmayan bir çözüm öneriyor. GSM ve diğer alternatif sistemlerle böyle bir çözüm sunmak hem kapsama alanı hem maliyet hem de pil tüketimi konularında mümkün değil” diye ifade etti.   “Sıcaklık riskli seviyelere geldiğinde anında müdahale sağlıyor”   Skysens’in geniş kapsama alanıyla özellikle ormanlar gibi geniş alanlarda en uygun çözümü sunduğunu ifade eden Polat, “15 kilometreye kadar geniş kapsama alanına sahip Skysens akıllı algoritmasıyla sıcaklık ve nem ölçümünü ormandan anlık olarak yaparak, beklenmeyen sıcaklık artışları ve yangın ihtimali arttığında bunu tespit ediyor. Sıcaklığın riskli seviyelere gelmesi durumunda ilgili birimlere uyarı ve lokasyon konusunda bilgi veriyor, operasyonel süreçlerin iyileştirilmesini, ilgili ekiplerin riskli bölgeye en hızlı şekilde yangın büyümeden müdahale edebilmesini sağlıyor. Kolaylıkla takıp çalıştırılabiliyor, kablolama gibi bir ek maliyet ve işlem gerektirmiyor. Uzun pil ömrü büyük bir avantaj sağlıyor. Takılan Skysens modüllerinin pilleri 5 seneye kadar dayanabileceği için pil bitmesi, değişimi gibi konular söz konusu olmuyor” dedi.  
Son dönemlerde artan orman yangınları kamuoyunun gündemini sıklıkla meşgul ediyor. Skysens’in geniş kapsama alanına sahip IoT çözümü, özellikle orman gibi geniş alanlarda yangınları tespit ediyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre 2015-2018 yılları arasında toplam 9 bin 748 adet orman yangını çıkarken, bu yangınlarda 29 bin 642 hektar alan zarar gördü. 2019 yılında ise 1345 noktada orman yangını yaşandı ve bu yangınlarda 2987 hektar, 2765 futbol sahasına eşdeğer büyüklükte alan yok oldu, 114 kişi de hayatını kaybetti. Bu rakamlar, artan orman yangınlarını önleme ihtiyacını da acil bir şekilde ortaya koyuyor. Skysens’in geniş kapsama alanına sahip IoT çözümü, özellikle orman gibi geniş alanlarda yangınları tespit ederek müdahale imkanı sağlıyor.

“Orman yangınlarının yüzde 80’i insanlardan kaynaklanıyor”

 

Yapılan araştırma istatistiklerinde Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 80'inden fazlasının insan kaynaklı olduğunu belirten Skysens Kurucu Ortağı Burak Polat, “Yangın tespitinde sunduğumuz çözümün alternatifi uydu sistemleri ile takip ve tespitin yapılması, fakat o da çok maliyetli ve pratik olmayan bir çözüm öneriyor. GSM ve diğer alternatif sistemlerle böyle bir çözüm sunmak hem kapsama alanı hem maliyet hem de pil tüketimi konularında mümkün değil” diye ifade etti.

 

“Sıcaklık riskli seviyelere geldiğinde anında müdahale sağlıyor”

 

Skysens’in geniş kapsama alanıyla özellikle ormanlar gibi geniş alanlarda en uygun çözümü sunduğunu ifade eden Polat, “15 kilometreye kadar geniş kapsama alanına sahip Skysens akıllı algoritmasıyla sıcaklık ve nem ölçümünü ormandan anlık olarak yaparak, beklenmeyen sıcaklık artışları ve yangın ihtimali arttığında bunu tespit ediyor. Sıcaklığın riskli seviyelere gelmesi durumunda ilgili birimlere uyarı ve lokasyon konusunda bilgi veriyor, operasyonel süreçlerin iyileştirilmesini, ilgili ekiplerin riskli bölgeye en hızlı şekilde yangın büyümeden müdahale edebilmesini sağlıyor. Kolaylıkla takıp çalıştırılabiliyor, kablolama gibi bir ek maliyet ve işlem gerektirmiyor. Uzun pil ömrü büyük bir avantaj sağlıyor. Takılan Skysens modüllerinin pilleri 5 seneye kadar dayanabileceği için pil bitmesi, değişimi gibi konular söz konusu olmuyor” dedi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akillibinam.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.