Doğalgaz faturaları bu yüzden yüksek geliyor

Enerji 11797+ kez okundu.
 

Doğalgaz faturaları bu yüzden yüksek geliyor

Merkezi sistem konutlarda, sıcak su ihtiyacı normalin iki katı pahalıya mal oluyor.
Isıtma teknolojileri alanında Türkiye’nin yerli üretici markası Daxom, konutlardaki merkezi sıcak su sistemlerinin yaz aylarında neden olduğu enerji israfına dikkat çekti. Yeni yapılan sitelerdeki sıcak su ihtiyacını karşılamak için son yıllarda pay ölçerli merkezi sıcak su sistemlerinin kurulduğunu söyleyen Daxom Genel Müdürü Aydın Çetin, ilk bakışta tasarruflu gibi görünen bu sistemin, doğalgazda dışa bağımlı Türkiye için fazlasıyla enerji israfına yol açtığını ve daire sakinlerinin en az normalin iki katı fazla fatura ödemesine neden olduğunu vurguladı.   İstanbul Ümraniye’de kurulu 3 bin metrekarelik tesiste elektrikli kombi, yoğuşmalı duvar tipi kazan ve şofben üretimi gerçekleştiren Daxom firmasının genel müdürü Aydın Çetin, yaz aylarında yaşanan doğalgaz israfıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çetin; “Konutlara sıcak su temini için kurulan merkezi sistemlerde, tek bir ana kazanda üretilen sıcak su, daire girişlerindeki eşanjörlerden geçerek, banyo, lavabo ve mutfak evyelerine aktarılıyor. Eşanjörlerde kullanılan ısı miktarı bir sayaç yardımı ile ölçülüyor ve daire sahiplerine fatura ediliyor. İlk bakışta tasarruflu gibi gelen bu sistem, enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz için fazlasıyla enerji israfına yol açarken, daire sakinlerinin de normalden çok daha fazla doğalgaz faturası ödemelerine neden oluyor” dedi.   Çetin; Doğalgaz şofbenli daireler sıcak su için 20-30 lira fatura öderken, merkezi sistemde bu rakam 60-70 liraları buluyor   Merkezi sistemlerde, bir taraftan ana kazanda sıcak suyun üretilmesi, diğer yandan daire girişlerindeki eşanjörlerde dolaştırılan sıcak su için harcanan doğagaza, bir de dolaşım için gerekli pompaların tükettiği elektrik enerjisi eklenince, dairelerin sıcak su maliyeti artıyor. Ayrıca eşanjörlerde dolaştırılan sıcak suyun ısı kayıplarının yanı sıra eşanjör yüzeylerinde oluşan ısı kayıpları da yakıt sarfiyatını artırıyor. “Örneğin 400 dairelik bir sitede herhangi bir dairenin gece yarısı kullanacağı çok az miktarlardaki sıcak su tüketimi için tüm sistem 24 saat çalıştırılıyor. Ve çalışan sistemin harcadığı doğalgaz ve elektrik, sitedeki bütün dairelere gider olarak yansıtılıyor” diyen Çetin, yaz aylarında sıcak su ihtiyacını doğalgazlı şofben ile karşılayan bir dairenin ödediği fatura yaklaşık 20-30 lira civarındayken, merkezi sistem sıcak su kullanan dairelerin ödediği tutarın ise 60-70 lirayı geçtiğini belirtti. Çetin, ayrıca merkezi sıcak su sitemi kurulan binalarda genellikle daire içlerine doğalgaz sistemi getirilmediğinden, daire sakinlerinin mutfakta elektrikli ocak kullanmak zorunda kaldığını, bunun da ayrı bir israf ve masraf kalemi oluşturduğunu vurguladı.  
Merkezi sistem konutlarda, sıcak su ihtiyacı normalin iki katı pahalıya mal oluyor.

Isıtma teknolojileri alanında Türkiye’nin yerli üretici markası Daxom, konutlardaki merkezi sıcak su sistemlerinin yaz aylarında neden olduğu enerji israfına dikkat çekti. Yeni yapılan sitelerdeki sıcak su ihtiyacını karşılamak için son yıllarda pay ölçerli merkezi sıcak su sistemlerinin kurulduğunu söyleyen Daxom Genel Müdürü Aydın Çetin, ilk bakışta tasarruflu gibi görünen bu sistemin, doğalgazda dışa bağımlı Türkiye için fazlasıyla enerji israfına yol açtığını ve daire sakinlerinin en az normalin iki katı fazla fatura ödemesine neden olduğunu vurguladı.

 

İstanbul Ümraniye’de kurulu 3 bin metrekarelik tesiste elektrikli kombi, yoğuşmalı duvar tipi kazan ve şofben üretimi gerçekleştiren Daxom firmasının genel müdürü Aydın Çetin, yaz aylarında yaşanan doğalgaz israfıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çetin; “Konutlara sıcak su temini için kurulan merkezi sistemlerde, tek bir ana kazanda üretilen sıcak su, daire girişlerindeki eşanjörlerden geçerek, banyo, lavabo ve mutfak evyelerine aktarılıyor. Eşanjörlerde kullanılan ısı miktarı bir sayaç yardımı ile ölçülüyor ve daire sahiplerine fatura ediliyor. İlk bakışta tasarruflu gibi gelen bu sistem, enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz için fazlasıyla enerji israfına yol açarken, daire sakinlerinin de normalden çok daha fazla doğalgaz faturası ödemelerine neden oluyor” dedi.

 

Çetin; Doğalgaz şofbenli daireler sıcak su için 20-30 lira fatura öderken, merkezi sistemde bu rakam 60-70 liraları buluyor

 

Merkezi sistemlerde, bir taraftan ana kazanda sıcak suyun üretilmesi, diğer yandan daire girişlerindeki eşanjörlerde dolaştırılan sıcak su için harcanan doğagaza, bir de dolaşım için gerekli pompaların tükettiği elektrik enerjisi eklenince, dairelerin sıcak su maliyeti artıyor. Ayrıca eşanjörlerde dolaştırılan sıcak suyun ısı kayıplarının yanı sıra eşanjör yüzeylerinde oluşan ısı kayıpları da yakıt sarfiyatını artırıyor. “Örneğin 400 dairelik bir sitede herhangi bir dairenin gece yarısı kullanacağı çok az miktarlardaki sıcak su tüketimi için tüm sistem 24 saat çalıştırılıyor. Ve çalışan sistemin harcadığı doğalgaz ve elektrik, sitedeki bütün dairelere gider olarak yansıtılıyor” diyen Çetin, yaz aylarında sıcak su ihtiyacını doğalgazlı şofben ile karşılayan bir dairenin ödediği fatura yaklaşık 20-30 lira civarındayken, merkezi sistem sıcak su kullanan dairelerin ödediği tutarın ise 60-70 lirayı geçtiğini belirtti. Çetin, ayrıca merkezi sıcak su sitemi kurulan binalarda genellikle daire içlerine doğalgaz sistemi getirilmediğinden, daire sakinlerinin mutfakta elektrikli ocak kullanmak zorunda kaldığını, bunun da ayrı bir israf ve masraf kalemi oluşturduğunu vurguladı.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akillibinam.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.