Gençler sektöre birlik için önderlik ediyor
Gençler sektöre birlik için önderlik ediyor
2017 yılında İnşaat Mühendisi, Mimar, İç Mimar, Peyzaj Mimarı ve Çevre Mühendislerinden oluşan genç ve dinamik bir ekip tarafından, mesleki networkün geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak amacıyla Adana’da kurulan Çukurova Genç Mühendis ve Mimarlar Derneği ile bir araya geldik.
2017 yılında İnşaat Mühendisi, Mimar, İç Mimar, Peyzaj Mimarı ve Çevre Mühendislerinden oluşan genç ve dinamik bir ekip tarafından, mesleki networkün geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak amacıyla Adana’da kurulan Çukurova Genç Mühendis ve Mimarlar Derneği ile bir araya geldik.
Çukurova Genç Mühendis ve Mimarlar Derneği (ÇUGEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Kasapoğlu ve arkadaşları sorularımızı yanıtladı.
Derneğinizin kuruluşu ve amacı hakkında bilgi verir misiniz?
Oğuzhan Kasapoğlu: ÇUGEMDER, Yapı ve Çevre sektöründe çalışan İnşaat Mühendisi, Mimar, İç Mimar, Çevre Mühendisi ve Peyzaj Mimarlarından oluşan bir ekip tarafından 2017 yılının eylül ayında Adana ilinde kuruldu. Kurucu yönetim kurulumuz 9 kişiden oluşmaktaydı. 2018 Mart ayında 1.olağan genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Şuan yönetim ve denetleme kurulumuz toplamda 16 kişiden oluşmaktadır. Yönetimimizin yaş ortalaması 25 ve yönetimimizin 60’ı bayanlardan oluşmaktadır. Bu yapı ve organizasyon ile STK’lar arasında önemli bir yer edinmeye başladık.
ÇUGEMDER’in temelde amacı yapı ve çevre sektöründe çalışan farklı meslek gruplarını bir araya getirerek, mesleki networkün geliştirilmesini amaçlamaktadır.
ÇUGEMDER fikri nasıl ortaya çıktı?
Oğuzhan Kasapoğlu: Dernek fikrimi aynı sektörde çalıştığım kız kardeşim iç mimar Aybatu KASAPOĞLU ile paylaştım. Aybatu’da “bu fikir harika ancak bunu geliştirerek hayata geçirmeliyiz” dedi.
Daha sonrasında fikrimi ailem ve yakın arkadaşlarımla paylaşmaya başladım. İlk başta düşüncemiz bambaşkaydı. Ancak gelen öneriler ve aramıza katılan her yeni meslektaşımızla, dernek fikri aklımızda şekillenmeye başladı. Böyle bir fikir ile yola çıktık. İlerleyen süreçte yönetim kurulunu oluşturan diğer 7 arkadaşımız da aramıza katıldı ve 9 kişilik kurucu yönetim kurulumuz oluştu.
Aybatu Kasapoğlu: Yola meslektaşlarımızın ihtiyaçlarını sorgulayarak çıktık. En önemli sorunun bireyselleşme olduğunu tespit ettik. Aynı sektörde çalışan insanlar birbirini tanımıyor. Ben iç mimarım ancak sektörde beraber çalıştığım inşaat mühendisi veya peyzaj mimarı tanıdığım çok azdı. Dernek çalışmaları ile birlikte şuan sektörün önde gelen mühendis ve mimarlarını tanıyorum.
Yeşim Kıyak: Her şeyi gençlere göre tasarladık. Mesela her hafta yönetim kurulu toplantımızı farklı bir kafede yapıyoruz. Bizler genciz. Daha üst yaş grubu dernekler gibi toplantılarımızı otellerde veya ofislerde yapmak istemiyoruz. Yine söyleşi yapacağımız mekânları da buna göre belirliyoruz. Gençlikle tamamen uyumlu.
Sunduğunuz hizmetler ve gerçekleştirdiğiniz faaliyetleri anlatır mısınız?
Oğuzhan Kasapoğlu: İnteraktif söyleşiler yapıyoruz. Gelen üyelerimiz hem konuğumuzla tanışsın (mesleki networkünü geliştirsin) hem de sektöre dair merak ettikleri her şeyi sorabilsinler istiyoruz. Bu yüzden Güney Çelik Hasır Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Ferhat AKGÜNGÖR ile “Yönetimde Etkili İletişim” konulu bir söyleşi düzenledik. ESAS01 AVM Poje Müdürü Mimar Kadir AKTAR ve Şantiye Şefi İnşaat Mühendisi Caner Canatar ile “Tasarımdan İmalata Proje Uygulama Süreçleri” konulu bir söyleşi düzenledik.
Fatma Ateş: Bu söyleşi düzenlerken de yine meslektaşlarımızın taleplerine kulak vererek programı oluşturuyoruz. Çünkü yeni fikir ve projelere her zaman açığız. Bizim hedefimiz; derneğimizin bir düşünceye hizmet etmesi değil, yenilikçi ve dinamik bir yapısının olmasıdır.
Sabri Algın: Toplantılarda pek çok öneri alıyoruz. Topluma nasıl bir faydamız oluruz diye tartışıyoruz. Üretilen projeleri haftalık yönetim kurulu toplantılarımızda değerlendiriyoruz. Üye olmayan ancak bizi takip eden kişiler mail ile bize önerilerde bulunuyor. İnsanların bize bu şekilde destek olması bizi de motive ediyor.
İsmail Köseli: Şuan gündemimizdeki projelerden biri yapı sektöründe çalışan yeni mezun genç meslektaşlarımıza yöneliktir. Meslek hayatının ilk yıllarında ihtiyaçları olacak temel uygulama bilgilerini kazanabilmeleri amacıyla bir kitapçık hazırlıyoruz.
Oğuzhan Kasapoğlu: Mesela ilk mezun olduğumda boyadan önce neden astar kullanmamız gerektiğini bilmiyordum. Veya yasak olmasına rağmen ustaların duvar harcının içerisine neden kireç koymak istediğini. İşte biz bu pratik bilgileri yapı sektöründe çalışan meslektaşlarımıza vermek istiyoruz.
Ece İpek Balta: Asıl yola çıkış sebebimiz farklı meslek gruplarında olan ama aynı sektörde çalışan insanları bir araya getirmek. İkinci amacımız ise meslektaşlarımızın, mesleğini gerçekleştirirken ihtiyacı olan hap bilgileri paylaşmak.
Örneğin “protokol ve resmi yazışma kuralları eğitimi” gibi. Amirinize mail atarken nasıl bir hitabet ile başlayıp, nasıl bir kapanış yapmalısınız? Arz mı etmelisiniz yoksa rica mı etmelisiniz? Mesela bir proje sunumu nasıl yapılır?
Bu kadar genç bir ekibin birlikte uyum içinde çalışması ve başarılı olması sizin sektörde nasıl algılanmanızı sağlıyor?
İsmail Köseli: Bu zamana kadar ziyaret ettiğimiz hiç kimseden olumsuz bir geri dönüş almadık. Tam tersine herkes “biz ne yapabiliriz” diye sordu.
Mesut Güder: Biz kendimizi doğru ve net anlatabilmek için Adana’nın tanınmış mühendis ve mimarlarının yanına ziyarete gidiyoruz. İlk olarak Adana’nın tanınmış mimarlarından Mine (LİMAN) Hanım’ın yanına gittik. Kendisiyle bir röportaj da gerçekleştirdik. Adana Kent Konseyi Genel Sekreterini ziyaret ettik. Güney Çelik Hasır Yönetimini ve ESAS Holding Proje Yönetimini ziyaret ettik.
Genç mühendisler olarak, ülkemizde son dönemde önemli bir ivme kazanan akıllı şehirler ve akıllı binalar konusunda ne düşünüyorsunuz, sizce yeteri kadar önem veriliyor mu ve kullanım konusunda ne kadar başarılıyız?
Oğuzhan Kasapoğlu: Endüstri 4.0 ile birlikte bütün dünya inanılmaz bir değişim süreci içerisinde. Yoğun gündem içerisinde fark edemesek te teknoloji ile birlikte hayatımız, alışkanlıklarımız değişiyor. Bundan 20 yıl önce bir cep telefonu uygulaması ile birlikte evdeki/işyerindeki bütün elektronik eşyaları uzaktan yöneteceğimiz söylense, inanmazdık muhtemelen. Ancak şuan televizyon, buzdolabı, aydınlatma sistemleri ve bahçe sulama sistemlerinde akıllı ev teknolojileri kullanılıyor. Bu konuda dünyanın gerisinde olduğumuza inanmıyorum. Şuan Adana birçok büyük projede akıllı ev sistemleri kullanılıyor.
Peki 10 yıl sonra durum nasıl olacak? Bence nesnelerin interneti ile birlikte ev eşyaları bizim adımıza karar verip, online sipariş verecekler. Mesela bir buzdolabı, bizim sürekli tükettiğimiz ürün azaldığı zaman tüketim alışkanlıklarımıza göre belirli ağırlıkta o üründen sipariş verecek. Veya bir klima biz eve yaklaşırken kendisini çalıştıracak. Kısaca insanlar teknoloji ile tamamen bütünleşecek.
Akıllı şehirler konusunda sürecin biraz daha yavaş işlediğini düşünüyorum. Türkiye’de İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde trafik sistemleri konusunda uygulamaları görsek de Türkiye’nin geri kalanında aynı yaygınlıktan bahsedemeyiz. Yine diğer akıllı şehir uygulamaları ile ilgili önümüzde en azından birkaç yılın olduğunu düşünüyorum.
Önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığınız projeleriniz nelerdir?
Mustafa Kırseven: Şuan projelerimiz arasında Kat bahçeleri, Yeşil Binalar ve Nesnelerin İnterneti ile ilgili düzenlemek istediğimiz seminerler var. Bunun yanında uygulamalı boya eğitimlerimiz olacak.
Oğuzhan Kasapoğlu – Dernek Başkanı, Aybatu Kasapoğlu – Dernek Genel Sekreteri, Fatma Ateş – Dernek Saymanı, Mustafa Kırseven – Yönetim Kurulu Üyesi, İsmail Köseli – Yönetim Kurulu Üyesi, Ece İpek Balta – Yönetim Kurulu Üyesi, Sabri Algın – Yönetim Kurulu Üyesi, Mesut Güder – Yönetim Kurulu Üyesi, Yeşim Kıyak – Yönetim Kurulu Üyesi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.