ATATÜRK HAVALİMANI NE OLACAK?
ATATÜRK HAVALİMANI NE OLACAK?
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul’da yapılacak 3. havalimanının hizmete açılması ile Atatürk Havalimanı’na tarifeli seferlere izin verilmeyeceğini açıkladı.Yeni havalimanının devreye girmesi ile Atatürk Havalimanı’ndan sadece ‘charter, kargo ve eğitim uçuşları’ gerçekleştirilecek. Diğer tüm uçuşlar (tarifeli-daha önce planlanan ve saat değişimi göstermeyen düzenli uçuşlar) 3. havalimanına kaydırılacak.
DHMİ Genel Müdürü Birdal, düzenlediği toplantıda Atatürk Havalimanı ve 3. havalimanı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Zaman'ın haberine göre, Birdal, 3. havalimanının açılmasından sonra Atatürk Havalimanı’ndaki özel uçaklara hizmet sunan Genel Havacılık Terminali’nin faaliyetini sürdüreceğini, bakım onarım hangarları ile kargo bölümünün de faaliyetine devam edeceğini söyledi. Atatürk Havalimanı’nın mevcut alanında herhangi bir küçülme olmayacağına dikkat çeken Birdal, “Burası, farklı fonksiyonlar için kullanılabilir havacılıkta. Dünyada havacılık fuarlarının yapıldığı çok büyük yerler var. Neden İstanbul bunlardan birisi olmasın. Kongre merkezi kurulabilir.” dedi. Atatürk Havalimanı’ndaki park sorununun çözümü konusunda çalışma içinde olduklarını ifade eden Birdal, sorunun çözülmesi için ‘askeri alan ve Teneke Mahallesi’ ile ilgili ciddi mesafe kat ettiklerini bildirdi. “Park pozisyonuna ihtiyacımız var ve bunu karşılamak durumundayız.” diyen Birdal, Teneke Mahallesi olarak adlandırılan Hava Trafik Kontrol Kulesi’nin arkasındaki alanın kaldırılması ve askeri alanın devri konusunda son aşamada olduklarını, problemin çözüleceğini ifade etti. Birdal, ihaleyi alacak firmanın, 3. havalimanını 25 yıl işleteceğini ve Atatürk Havalimanı’nı işleten TAV’ın hakkının da korunacağını dile getirdi. Birdal, THY’ye 3. havalimanında yeni terminal tahsis edilmesi konusunun ihale sonrası netlik kazanacağını ifade ederek, THY’nin isteğinin havalimanını işletecek firmanın kararına bağlı olduğunu söyledi. Birdal, “Hangi şirket olursa olsun, kendi terminalinde faaliyetlerini sürdürmek isterse işletici firma ile görüşür anlaşırsa kendi terminalini kullanır.” dedi.
Birdal, 2012’nin Türk havacılığı adına son derece başarılı geçtiğini ve tahminleri doğrultusundaki rakamlara ulaşıldığını bildirdi. 2012’de önceki yıla oranla iç hat yolcu trafiğinin yüzde 10,8 artışla 64,5 milyona çıkarak toplamda yolcu bazında yüzde 50’lik orana ulaştığına dikkat çeken Birdal, dış hat yolcu trafiğinin de geçen yıl yüzde 10,2 artış gösterdiğini ve 65,4 milyona yükseldiğini söyledi. Birdal, uçak trafiğinde de büyük artış yaşandığını ve Atatürk Havalimanı’nda 364 bin 303 uçak iniş-kalkışı gerçekleştiğini ifade etti. İstanbul hava sahasında günlük ortalama 1.000 uçağa hizmet sunulduğunu anlatan Birdal, rakamların Türkiye’nin 10 yıldır hava ulaştırma sektöründe kazandığı büyüme ivmesini sürdürdüğünü dile getirdi. Birdal, 2013’te yolcu trafiğinin 144 milyon, uçak trafiğinin 1,5 milyon olacağını tahmin ettiklerine işaret etti.Birdal, Van Havalimanı ile başlatılan ve uyduya dayalı sistemle inişi sağlayan sistem öncesinde, 66 bin mania tarandığını ve titizlikle uygulamaya sokulduğunu ifade ederek, ILS kurulmasının mümkün olmadığı meydanları uyduya dayalı sistemle donatacaklarını bildirdi. 2012’de yaklaşık 900 milyonun üzerinde kâr beklediklerini ifade eden Birdal, toplamda Maliye’ye 1,5 milyarın üzerinde bir katma değer ödemesi yapılacağını dile getirdi.
Zaman
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.