Yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımı yok

Akıllı Bina 1132+ kez okundu.
 

Yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımı yok

ÇATIDER Başkanı Atila Gürses, "Yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımı yok" açıklamasında bulundu. Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte daha da hızlı büyüyeceği öngörülen ve 2012 yılında 130 milyon metrekare büyüklüğe ulaşan çatı kaplamaları sektörünün sivil toplum örgütü ÇATIDER, 10. yılını kutladı. Moda Deniz Kulübü'nde gerçekleşen gecenin açış konuşmasını yapan ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Atila Gürses, inşaat sektörünün önemli kollarından biri olan çatı sektörünün her geçen gün biraz daha büyüdüğünü söyledi.   130 MİLYON METREKAREYE YAKLAŞTI   Gürses, 2011 yılında 123 milyon 700 bin metrekare olan düz ve eğimli çatı kaplamalarının toplam sektör büyüklüğünün, 2012 yılında daha da artarak 130 milyon metrekareye yaklaştığını açıkladı. Gürses, Türkiye'nin çatı kaplama sektöründe dünya pazarından yaklaşık yüzde 1.3'lük pay aldığını ifade etti.   '16 MİLYON BİNADA ÇATI VE CEPHE YALITIMI YOK'   Konuşmasında sektörün sorunlarına da değinen ÇATIDER Başkanı Atila Gürses, konut stoğunun yüzde 60'ını 20 yaşın üzerindeki binaların oluşturduğunu ifade etti. Yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımının olmadığını vurgulayan Gürses, Türkiye'deki binaların en büyük sorunlarından biri olan çatı katlarına da değindi.   ÇATI EĞİMİ EN AZ YÜZDE 45'E ÇIKARILMALI   Kat Mülkiyeti Kanunu'nda çatı aralarının ortak alan olarak kabul edilmesine rağmen kat malikleri böyle düşünmediği için sorunlar yaşandığını hatırlatan Gürses, bu alanların sağlayacağı katma değerden yararlanabilmek için çatı eğimlerinin en az yüzde 45'e çıkarılması ve çatı altlarının bağımsız bölüm olarak ruhsatlandırılmasının önünün açılması gerektiğini belirtti.   'ÇATI BOŞLUĞU İYİ HAVALANDIRILMALI'   Etkinlikte ünlü mimar Cengiz Bektaş ise çatılardan yararlanmak, çatılarla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri, kentlere yeni olanaklar sağlamak gibi konuları içeren bir konuşma gerçekleştirdi. Bektaş, özellikle çatı aralarının kullanılmaması ve iyi değerlendirilmesi sorununa dikkat çekerek, çatı aralarının atıl kalmaması gerektiğini belirtti. Çatı boşluğunun iyi havalandırılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Bektaş, çatılarda yalıtımın önemine de değindi. 

ÇATIDER Başkanı Atila Gürses, "Yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımı yok" açıklamasında bulundu. Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte daha da hızlı büyüyeceği öngörülen ve 2012 yılında 130 milyon metrekare büyüklüğe ulaşan çatı kaplamaları sektörünün sivil toplum örgütü ÇATIDER, 10. yılını kutladı. Moda Deniz Kulübü'nde gerçekleşen gecenin açış konuşmasını yapan ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Atila Gürses, inşaat sektörünün önemli kollarından biri olan çatı sektörünün her geçen gün biraz daha büyüdüğünü söyledi.

 

130 MİLYON METREKAREYE YAKLAŞTI

 

Gürses, 2011 yılında 123 milyon 700 bin metrekare olan düz ve eğimli çatı kaplamalarının toplam sektör büyüklüğünün, 2012 yılında daha da artarak 130 milyon metrekareye yaklaştığını açıkladı. Gürses, Türkiye'nin çatı kaplama sektöründe dünya pazarından yaklaşık yüzde 1.3'lük pay aldığını ifade etti.

 

'16 MİLYON BİNADA ÇATI VE CEPHE YALITIMI YOK'

 

Konuşmasında sektörün sorunlarına da değinen ÇATIDER Başkanı Atila Gürses, konut stoğunun yüzde 60'ını 20 yaşın üzerindeki binaların oluşturduğunu ifade etti. Yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımının olmadığını vurgulayan Gürses, Türkiye'deki binaların en büyük sorunlarından biri olan çatı katlarına da değindi.

 

ÇATI EĞİMİ EN AZ YÜZDE 45'E ÇIKARILMALI

 

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda çatı aralarının ortak alan olarak kabul edilmesine rağmen kat malikleri böyle düşünmediği için sorunlar yaşandığını hatırlatan Gürses, bu alanların sağlayacağı katma değerden yararlanabilmek için çatı eğimlerinin en az yüzde 45'e çıkarılması ve çatı altlarının bağımsız bölüm olarak ruhsatlandırılmasının önünün açılması gerektiğini belirtti.

 

'ÇATI BOŞLUĞU İYİ HAVALANDIRILMALI'

 

Etkinlikte ünlü mimar Cengiz Bektaş ise çatılardan yararlanmak, çatılarla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri, kentlere yeni olanaklar sağlamak gibi konuları içeren bir konuşma gerçekleştirdi. Bektaş, özellikle çatı aralarının kullanılmaması ve iyi değerlendirilmesi sorununa dikkat çekerek, çatı aralarının atıl kalmaması gerektiğini belirtti. Çatı boşluğunun iyi havalandırılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Bektaş, çatılarda yalıtımın önemine de değindi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akillibinam.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.