Güneş enerjisinde “nitelikli” dönem

Enerji 1303+ kez okundu.
 

Güneş enerjisinde “nitelikli” dönem

Henüz 4 yıl önce sadece 93 MW güneş kurulu gücüne sahip ülkemizin, geçen yıl sonunda bu gücü 37 kat artırarak 3.421 MW kurulu güce ulaştırması, toplam santrallerin yüzde 38’ini güneş santrallerinin oluşturması ile atılan dev adımlar, son YEKA GES-2 projesi ile yeni bir boyut kazanıyor.   Bu yıl 11’ncisi gerçekleştirilecek EIF Uluslararası Enerji Kongre ve Fuarı’na başkanlık eden Çiğdem Dilek, jeopolitik konumu nedeniyle sürekli risk altında bulunan Türkiye’nin gelişimi, dışa bağımlığını azaltması kadar, güvenliği açısından da güneş enerjisinin büyük önem taşıdığını kaydetti.   Dilek, bu nedenle son yıllarda büyük hamlelerle ilerleyen güneş enerjisinde hedefin her ev, fabrikada üretim olması ve olası güvenlik risklerinin minimuma indirilmesi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Son yıllarda güneş enerjinde nicelik olarak yaşanan gelişmeler çok sevindirici ancak, güneşi bizden çok az olmasına rağmen bizden katbekat daha fazla enerji üreten ülkelerle aramızdaki açığı kapatmak için nitelikli üretime de önem verilmesi gerekiyor. Bununla ilgili sevindirici gelişme bu hafta Resmi Gazete’de yayımlanan ve değeri 1 milyar doları bulacak bin MW’lik YEKA GES-2’den geldi. Şartnamede hücre verimliliğinin en az yüzde 21, panel verimliliğin ise en az yüzde 18 olması gerekiyor. En üst verimlilik kriterini yansıtması bakımından bu ihale büyük önem taşıyor. Yabancı yatırımcılara Türk ortaklarla katılma zorunluluğunun getirilmediği dikkate alındığında ise ihalede işbirliği, güç birliğinin öneminin daha da arttığının altını çizmek istiyorum. Nitelikli üretimin kapısını açan yeni proje yerli firmalarımızda kalite çıtasını da artıracak.”   -YEKA GES-2   Şanlıurfa-Viranşehir'de 500, Niğde-Bor'da 300, Hatay-Erzin'de 200 megavat olarak kurulacak santraller için firmalar, bölgelerden tekliflerini tek bir bölge için veya tüm bölgeler için verebilecek. Her üç bölgeye teklif vermek isteyen firmanın son 3 yıllık gelirinin 600 milyon lira seviyesinde olması gerekiyor.

Henüz 4 yıl önce sadece 93 MW güneş kurulu gücüne sahip ülkemizin, geçen yıl sonunda bu gücü 37 kat artırarak 3.421 MW kurulu güce ulaştırması, toplam santrallerin yüzde 38’ini güneş santrallerinin oluşturması ile atılan dev adımlar, son YEKA GES-2 projesi ile yeni bir boyut kazanıyor.

 

Bu yıl 11’ncisi gerçekleştirilecek EIF Uluslararası Enerji Kongre ve Fuarı’na başkanlık eden Çiğdem Dilek, jeopolitik konumu nedeniyle sürekli risk altında bulunan Türkiye’nin gelişimi, dışa bağımlığını azaltması kadar, güvenliği açısından da güneş enerjisinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

 

Dilek, bu nedenle son yıllarda büyük hamlelerle ilerleyen güneş enerjisinde hedefin her ev, fabrikada üretim olması ve olası güvenlik risklerinin minimuma indirilmesi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Son yıllarda güneş enerjinde nicelik olarak yaşanan gelişmeler çok sevindirici ancak, güneşi bizden çok az olmasına rağmen bizden katbekat daha fazla enerji üreten ülkelerle aramızdaki açığı kapatmak için nitelikli üretime de önem verilmesi gerekiyor. Bununla ilgili sevindirici gelişme bu hafta Resmi Gazete’de yayımlanan ve değeri 1 milyar doları bulacak bin MW’lik YEKA GES-2’den geldi. Şartnamede hücre verimliliğinin en az yüzde 21, panel verimliliğin ise en az yüzde 18 olması gerekiyor. En üst verimlilik kriterini yansıtması bakımından bu ihale büyük önem taşıyor. Yabancı yatırımcılara Türk ortaklarla katılma zorunluluğunun getirilmediği dikkate alındığında ise ihalede işbirliği, güç birliğinin öneminin daha da arttığının altını çizmek istiyorum. Nitelikli üretimin kapısını açan yeni proje yerli firmalarımızda kalite çıtasını da artıracak.”

 

-YEKA GES-2

 

Şanlıurfa-Viranşehir'de 500, Niğde-Bor'da 300, Hatay-Erzin'de 200 megavat olarak kurulacak santraller için firmalar, bölgelerden tekliflerini tek bir bölge için veya tüm bölgeler için verebilecek. Her üç bölgeye teklif vermek isteyen firmanın son 3 yıllık gelirinin 600 milyon lira seviyesinde olması gerekiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akillibinam.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.